Hangulatot varázsolnak

2022.11.25. 15:08

Beragyogja a fényvonat a palotabozsoki vasúti múzeumot az adventi hétvégéken

P. P. (forrás: Pécsi Újság.hu)

Idén is karácsonyi hangulat költözik az egykori vasútállomásra Palotabozsokon. A napjainkban már múzeumként működő indóház mellett pihenő Abmot motorvonat „fényvonattá" változik, és a hétvégéken beragyogja a vágányok környékét. 

Amint arról lapunkban korábban beszámoltunk, hosszú ideig állt a pécsi főpályaudvar területén, a fűtőházhoz közel egy, az 1930-ban gyártott ABmot Ganz motorvonat és a hozzá tartozó BCX mellékkocsi. A már természetesen évtizedek óta a forgalomból kivont szerelvény állapota egyre rosszabbá vált, félő volt, hogy végleg az enyészeté lesz.
Tavaly a MÁV a Vasúti Múzeum Palotabozsok Hagyományőrző Egyesület kezelésébe adta a járművet, amelyet még abban az évben elszállítottak a kelet-baranyai településre, majd rövid időn belül elkezdték a felújítási munkálatokat. A vonat hamar az egykori állomáson létrehozott kiállítás egyik ékessége lett, amelyet természetesen látogathatóvá tettek az érdeklődők számára is.

Ludvig Károly, a hagyományőrző egyesület elnöke munkatársunknak elmondta, akárcsak 2021-ben, idén is díszvilágítást kap a szerelvény a hétvégi napokon. A mostani advent kezdetén pedig egy úgynevezett „Fényvonat ünnepséget" is szerveznek a palotabozsoki vasúti múzeumban.
November 27-én, vasárnap 16 órakor kezdődnek a programok. Fellépnek a Véméndi Általános Iskola zenész növendékei, valamint a pécsi Szeretetvár Baptista Gyülekezet zenei csapata. Az érdeklődőket kézműves vásárral, valamint többek közt forralt borral és zsíros kenyérrel várják.
A civilek az elmúlt években is folyamatosan fejlesztették a Vasúti Múzeum Palotabozsok kiállítását, amelyre a 30/997-6422-es telefonszámon lehet előzetesen bejelentkezni. Az egyesület továbbra is minden támogatást és segítséget - akár önkéntes munkát - örömmel fogad, mivel az anyagi lehetőségeik korlátozottak.
A Pécs-Bátaszék vasútvonal egyik jelentős, hosszú időn keresztül nagy forgalmat bonyolító állomása volt Palotabozsok. Sajnos a 2003-as, majd a 2009-es vonalbezárásokkal a vonatközlekedés megszűnt. Ludvig Károlynak és társainak köszönhetően azonban a vasutas hagyományok tovább élnek a településen, az indóház 2019 óta múzeumként működik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!