Látta a hullámsírt

2022.11.26. 17:44

Egy pécsi fiatalember is jelen lehetett a Titanic hajótörötteinek megmentésénél

Zs. J.

A Pécsi Napló 1912-ben több cikkében foglalkozott a Titanic elsüllyedésének történetével. A lap szerkesztőségének ajtaján egyik nap egy férfi kopogtatott, aki azt mondta, hogy a Carpathia hajón szolgált és elmeséli, mi történt a Titanic hajóval a jéghegy ütközése után.

A Titanic 1912. április 14-én jéghegynek ütközött, majd elsüllyedt. A jéghegynek ütköző hajó segélykérő üzeneteket küldött, amit a Carpathia is vett. Mire a helyszínre ért, a Titanic elsüllyedt. A mentőcsónakokban lévők közül a Carpatia 705 embert mentett meg.

Pécsi fiú a Carpathián

– Ma délelőtt a Carpathia egy utasa kopogtatott be szerkesztőségünkbe, aki amerikai módra mindjárt azzal kezdte bemutatkozását, hogy „businesse” irányában kereste föl szerkesztőségünket

 – írta a Pécsi Napló 1912. május 10-én.

A lap beszámolójából kiderült, a fiatalember, aki Amerikából érkezett Pécsre, azt gondolta, hogy a történetét a Pécsi Napló honorálja. Ám ez elmaradt, de a fiatalember így is részeleteket közölt a megmentésről.

„Amerikázást Amerikában ismerik legkevésbé”

A fiatalembert Tóth Lajosnak hívták, aki 1905-ben vándorolt ki Amerikába, ahol kőművesként dolgozott. Philadelphiában, Chicagóban, St. Louisban, Denverben, Coloradóban és más észak-amerikai városokban dolgozott, megkeresve napi öt dollárt is, de ezért alaposan meg kellett dolgoznia, mert szerinte az amerikázást Amerikában ismerik legkevésbé írta a Pécsi Napló. A lapnak a fiatalember azt is megemlítette, hogy a jó keresete dacára látni kívánta édesanyját és nővérét, azért visszajött a Carpathiával, hogy Fiúméból Pécsre jöhessen.

A fiatalember beszámolója

A Carpathia Gibraltár felé közeledett, amikor a hajó utasai egyszerre csak arra ébredtek, hogy a hajó megállt. Mint a Pécsi Naplónak nyilatkozó Tóth Lajos elbeszélte, ekkor értek a jéghegyekhez és ezeknek közelében szedte föl a hajó személyzete a hajótörötteket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!