Megy a gőzös

2022.11.19. 20:48

Egyedülálló, még sosem látott terepasztalokat is bemutatnak a Vasútmodell Parádén (Galéria) - Videó

Immáron harmincegyedik alkalommal rendezik meg a Vasútmodell Parádét a Pécsi Kulturális Központban. Az Első Pécsi Ifjúsági Vasútmodellező Klub szervezésében megvalósuló, szombaton kezdődő rendezvényre még november 20-án, vasárnap is várják a vasút szerelmeseit.

Cz. E.

Nem meglepő módon a parádé rengeteg embert vonzott. A legkisebbektől kezdve az összes korosztályból érkeztek látogatók. Az idősebbek is csillogó szemekkel, izgatott gyermeki kíváncsisággal szemlélték a modelleket. Az egyik látogató, aki már nagyapa elmondta, hogy régen néha ő is foglalkozott modellezéssel, de őt leginkább a vonatok világának műszaki oldala érdekli. Az unokái viszont már sok komoly mozdony modell büszke tulajdonosai és egy szép nagy terepasztallal is rendelkeznek, amit a család házának padlásszobájában alakítottak ki. 

Ténai László, az Első Pécsi Ifjúsági Vasútmodellező Klub elnöke elmondta, hogy maga a klub 1993-ban alakult meg és azóta is folyamatosan működik, 2023-ban pedig jubilálnak is, harminc évesek lesznek. A vasútmodell parádét is már alakulásuk első évében megtartották, amit azóta mindig megrendeznek. Úgy érzik, hogy erre van is igény, amit a ma megjelent érdeklődők száma is bizonyít.

Ez jó érzéssel tölti el a klub tagjait, mert ez igazolja azt a fajta elképzelésünket, hogy ez a vasútmodellezés, mint hobbi egy kicsit mindenkinek a szíve csücske, mindenki vágyik arra, hogy kis vonatokat nézegessen. Idén olyan terepasztalokat is láthatunk meghívott vendégeiktől, amit tavaly a pandémia miatt nem tudtak bemutatni, előtte pedig még nem voltak készen. Ezeken kívül a szokásos sláger termékek is helyet kaptak, amiket azonban átalakítva, kicsit megújítva csodálhatunk meg. De sok olyan terepasztalt is kiállítottak, ami az országban egyedülállónak számít. 

A rendezvényen kitelepült a régió két vasúttörténeti kiállítóhelye is, a palotabozsoki és a szentlászlói vasúti múzeumok, ahol a vasút történetének kellékeit hozták el és mutatták be a közönségnek. De lehetőség volt vasútmodell alkatrészek és vonatokkal kapcsolatos könyveket is vásárolni a helyszínen. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!