Olvasásra nevelnek

2022.11.12. 11:36

Feltárul a Mesebőrönd a Csorba Győző Könyvtárban

Amikor könyvtárban járunk egy új világ tárul elénk, amelyben a megannyi könyv még több kaput nyit meg a Fantázia Birodalmába. Ez különösen igaz a pécsi Csorba Győző Könyvtár Pinokkió Gyermekkönyvtárára, ahol Jancsik Patricia és Balázs Ágnes könyvtárosok hónapról hónapra különböző témát feldolgozó foglalkozásokat tartanak a gyerekeknek.

Czeczon Enikő

Fotó: Laufer László

A múlt hónapban Marék Veronika, a Boribon mesekönyvírójával és grafikusával foglalkoztak, novemberben pedig a Mesebőrönd tárja fel titkait. Az óvodás és általános iskola alsós tagozatainak tartott egyórás előadásban egy apró, de mégis fontos állat, a méh a főszereplő. 

Játékos keretek között ismerkedhetnek meg a gyerekek azzal a rovarral, ami bolygónk egyik legfontosabb élőlénye is. A Mesebőrönd Zdeněk Miler, a Kisvakond szerzőjének meséjét, A kíváncsi kutyus és a lépes méz történetét rejti, ami egyenként Jancsik Patricia egyik nagy kedvence.

Fotós: Laufer László

A foglalkozásnak a gyerekek is aktív résztvevői, a mesélés közben éneklésre, hangutánzásra és kézműves kreatívkodásra is sor kerül. Az elkészült munkákat haza is vihetik a gyerekek. A gyermekkönyvtáros szerint egy ilyen kézzel fogható emlék azért is jó, mert otthon meg tudják mutatni a szülőknek, ami felszínre hozza azt az élményt, amelynek keretében elkészült az alkotás és mesélni kezdenek. 

Nem egyszer előfordult, hogy egy-egy ilyen foglalkozást követően szülőkkel együtt tértek vissza a gyerekek a Pinokkió Gyermekkönyvtárba és közösen kölcsönöztek könyveket az élmények hatására. 

Patricia kihangsúlyozta, hogy fő céljuk ezekkel a foglalkozásokkal az olvasásra nevelés. Hiszen ma már nem elég annyi, hogy a gyerekek kezébe adunk egy könyvet és azt mondjuk neki, hogy lapozgassa, nézegesse. Kifejezetten szükség van azokra az élményekre, amelyekkel a gyermekek meg tudják szeretni a történetek varázslatát. Decemberben a tervek szerint egy karácsonyi történet elevenedik meg a Mesebőröndben és egy adventi készülődésre is invitálják a gyerekeket, szülőket egyaránt december 10-én.

Fotós: Laufer László

Így született meg a mesével teli koffer

Mióta Magyarországon megjelent a papírszínház, azóta a gyermekkönyvtáros, Jancsik Patricia és Balázs Ágnes ezt a technikát alkalmazva mesél a gyerekeknek. Viszont a folyton változó világ miatt elérkeztek egy olyan ponthoz, amikor megújulásra volt szükség. Patricia elmesélte, hogy édesapja régebben hajómakettekkel foglalkozott, de a nyáron új hobbiba kezdett. Előszedte az ősrégi bőröndöket, amelyekbe vasút-diaporámákat épített. Amikor ezt meglátta, akkor tudta, hogy ezekért a gyerekek megőrülnének, annál azonban több kellett, hogy egy vonatot nézzenek, ahogy körbe-körbe megy. Interaktívvá kellett tennie, így született a Mesebőrönd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!