Mélyre kerülnek

2022.11.08. 07:00

Vallatóra fogják az új termálkutat a határban

Várhatóan két héten belül elérik a végleges, 1650 méteres mélységet az új termálkút fúrása során.

W. K.

Fotó: Lang Róbert

Mint azt Hárs Józseftől, Bóly polgármesterétől megtudtuk, jelenleg 1250 méter körül tartanak, napokon belül elérik a vízadó réteget, ami kiemelten fontos állomása a beruházásnak. 

Mint ismeretes, Bólyban a fűtésre, a meleg víz előállítására évek óta termálvizet használnak. A mostani, mintegy egymilliárd forintos fejlesztés során – aminek 30 százalékát pályázati forrásból finanszíroznák – a város határában, Békáspusztától a Karasica-völgybe vezető út végénél egy, a meglévő termelőkúttal megegyező kapacitásút hoznak létre. Cél, hogy ezáltal egy tartalék kúttal is rendelkezzen a város, a zökkenőmentes és biztonságos ellátás érdekében. Az új termálkút fúrásának másik indoka, hogy a környezetkímélő energia iránt egyre nagyobb az igény Bólyban, az ipari parkban működő vállalkozások is sorra csatlakoznának a jó megoldást kínáló hálózathoz. 

A kútfúrást követően derülnek majd ki a víz hőmérsékletére és hozamára vonatkozó pontos adatok – amennyiben ezek a paraméterek a szakemberek számításai és elvárásai szerint alakulnak, a hálózat bővítéséhez a vezetékek lefektetését, ha az időjárási viszonyok lehetővé teszik, mielőbb, még idén megkezdenék. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!