Fontos szempont a környezet védelme

2022.10.28. 14:17

Az új technológiával visszasajtolják a kihűlt termálvizet a talajba

Napjaink egyik legnagyobb kihívása a teremtett környezet védelme, a fosszilis tüzelőanyagokról a zöldenergia-technológiákra való átállás.

bama.hu

November 30-án lezárul a „Fenntartható és költséghatékony termálvíz visszasajtolás kútkiképzési technológiájának kifejlesztése” című kutatási-fejlesztési projekt, amelynek eredménye egy működő termálvíz-visszasajtolási technológia kifejlesztése. A program a Mecsekérc Zrt. vezetésével, a Pécsi Tudományegyetem, a ROTAQUA Kft. és a Kőmérő Kft. részvételével zajlott 2017 szeptembere óta.

A projekt elsődleges célja a jelenlegi hazai gyakorlatban alkalmazottnál sokkal fejlettebb, költséghatékony technológiák kifejlesztése, kidolgozása volt, amellyel azáltal válik lehetővé a fenntartható geotermikus energiatermelés, hogy a kinyert termálvizet ugyanazon porózus vízadó rétegbe sajtolják vissza.

A geotermikus energiahasznosítók által megfizethető, korszerű és hatékony kútkiképzési technológiák alkalmazása iránt mind hazánkban, mind az egész EU-ban egyre nagyobb igény mutatkozik, ezért várhatóan jelentős számú visszasajtoló kút fúrására kell számítani a jövőben. Ezek visszasajtolási módszertani kidolgozásához biztosít jelentős információt, tapasztalást és szaktudást a projekt. A fejlesztés eredményeként így olyan visszasajtoló kútkiképzési technológia jött létre, amely nemcsak a hazai szintéren, hanem nemzetközi szinten is hasznosítható.

A projekt legnagyobb eredménye, hogy összeállt a felszíni visszasajtoló egység. Az elvégzett tesztek alapján az eszköz hosszútávú visszasajtolásra alkalmazható. Ezáltal fontos lépést tettek a fenntartható geotermikus energiatermelés megvalósítása és piaci alapon is rentábilis működtetése felé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában