Ügyeskednek a tömegben

2022.12.14. 07:00

A zsebesek idén sem mentek szabadságra

A zsúfolt bevásárlóközpontok, az adventi vásárok és a piacok is vonzzák a zsebeseket, akik bűvészügyességgel varázsolják ki a táskákból, kabát-, illetve nadrágzsebekből a pénzt vagy a pénztárcát.

Zs. J.

A fiatalember karácsonyi meglepetéseket vásárolt volna az egyik pécsi bevásárlóközpontban a családjának. Az ajándékokat már ki is választotta, majd amikor a pénztárnál fizetni akart, nem találta a kabátzsebében a pénztárcáját. Kiderült, ellopták. A rendőrségtől kértünk tanácsokat, hogy miként kerülhetjük el, hogy a vásárlás öröm legyen, és ne bánattá váljon.

– Az ünnepeket megelőző bevásárlások idején elsősorban a nagy tömegeket vonzó bevásárlóközpontokban, vásárcsarnokokban, piacokon kell leginkább körültekintőnek, figyelmesnek lennünk

 – említette a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya.

Az ünnepi forgatag kiváló lehetőséget kínál a zsebeseknek, hiszen ideális feltételeket találnak arra, hogy egy gyors mozdulattal más táskájából, kosarából, zsebéből pénzt vagy egyéb értéktárgyakat nyúljanak le. Mint a rendőrök mondták: a vásárlás hevében az emberek könnyen megfeledkeznek értékeik védelméről, holott megfelelő óvatossággal és odafigyeléssel sokat tehetnének érte.

Amire érdemes odafigyelnünk: a táskát mindig tartsuk szorosan a testük előtt vagy a hónuk alatt, így észrevétlenül senki nem nyúlhat bele. Nadrágunk hátsó zsebében, kosaruk tetején, a táskánk külső zsebében soha ne tartsunk értéket. Megfelelő védelmet csak a kabát belső vagy zárható zsebei nyújthatnak. A rend­őrök hozzátették, hogy a bevásárláshoz csak annyi készpénzt vigyünk magukkal, amennyire előreláthatólag aznap szükségük lesz. Ne tartsunk a bankkártyánk mellett a PIN-kódot, és mielőtt pénzt vennének fel, figyeljenek arra, hogy a mögöttük lévők kellő távolságban álljanak.

Sok a dugó, türelemre van szükség

A karácsonyi előkészületek és a bevásárlás időszakában jóval zsúfoltabbakká válnak a főbb közlekedési útvonalak, a bevásárló- és üzletközpontok, valamint az adventi vásárok, piacok környéke, ami miatt sok helyen kisebb-nagyobb forgalmi dugó alakul ki. Pécsen az egyik gócpont az Árkád környéke, ahol az autósok a bevásárlóközpont parkolóhelyére hajtanának fel, emiatt a környékén feltorlódnak az autók. Ilyen helyzetekben a rendőrök szükség esetén forgalomirányítással, forgalomsegítéssel, valamint tájékoztatással segítik a közlekedést.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!