Az országházból jött

2022.12.07. 17:22

Nagy parlamenti siker a mai széttagolt világunkban

Hoppál Péter, a Fidesz Baranya megyei országgyűlési képviselője, kultúráért felelős államtitkár közvetlenül a parlamentből jelezte szerkesztőségünknek: „191 igen, 0 nem, 1 tartózkodással elfogadta az országgyűlés egyéni képviselői indítványomat, hogy legyen a Magyar Kultúra Napja országgyűlési határozatba foglalt nemzeti emléknap. Így a Himnusz születésének 200. évfordulóját 2023. jan. 22-én már így ünnepelhetjük."

bama.hu (forrás: hirado.hu)

Fotós: Löffler Péter

A magyar kultúra napjáról szóló határozati javaslat megvitatásával kezdte meg munkáját az Országgyűlés szerdán. Hoppá Péter (Fidesz) ismertette, hogy jövőre lesz a Himnusz befejezésének 200. évfordulója. Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be kéziratát, de országgyűlési határozat vagy bármilyen törvényi aktus a mai napig nem foglalkozott ezzel a nappal.

Hoppál Péter (Fidesz), a határozati javaslat előterjesztője kifejtette: a Himnusz a világon egyedülálló módon képviseli a magyar néplelket. Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a kéziratát, de országgyűlési határozat vagy bármilyen törvényi aktus a mai napig nem foglalkozott ezzel a nappal, nem iktatták be a nemzeti emléknapok sorába – közölte.

Elmondta: jövőre lesz a Himnusz befejezésének 200. évfordulója, ezzel a javaslattal akkorra rendezhetik a jogi státusát ennek a napnak, így méltó módon emlékezhetünk majd meg az identitásunkat meghatározó műről.

Hangsúlyozta: ezzel a javaslattal megerősítik azt a meggyőződést, hogy a magyar kultúra napján élettel teli, erős, megtartó és egyetemes nemzeti örökségünket ünnepelhetjük.

A képviselő kiemelte: a Himnusz identitásképző szerepe a határon túli magyar közösségekben különösen jelentős, mindenhol a nemzethez kötődést fejezi ki.

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta: a kormány számára a kultúra kezdetektől fogva kiemelt stratégiai jelentőséggel bír. Az egymást érő válsághelyzetek megerősítik azt a felismerést, hogy „a megtartó erő, amelyet nemzeti kultúránk képvisel, identitásunk megőrzésének egyik legfontosabb záloga” – fogalmazott.

Úgy vélte, a kulturális identitás megőrzéséhez elengedhetetlenül szükséges a sarokkövek, ünnepek méltó deklarálása, hiszen „a múlt ismerete és tisztelete nélkül nincs reményteljes jövő”. Az a nemzet, ország, amely nem fordít figyelmet múltjára, nem tiszteli elődeit és nem tartja életben hagyományait, elveszett – mondta.

Hangsúlyozta: a Himnusz a nemzeti összetartozás egyik fontos alappillére, a több mint ezeréves magyar államiság nemzeti jelképe, örökérvényű viszonyítási pont minden generáció számára. A Himnusz születésének 200. évfordulója jó alkalom arra, hogy megerősítsék: a magyar kultúra napjának a kiemelt és jogi aktussal megerősített ünnepek sorában kell elhelyezkednie – jelentette ki.

Az államtitkár szerint fontos, hogy e jeles napot a nemzet évről évre méltó módon ünnepelje meg, kinyilvánítva ezzel a magyarság összetartozását, a múlt tiszteletét és a jövőbe vetett bizalmat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában