Szabad a vásár

2022.12.28. 20:03

Vállról indítható rakétát ugyan nem, de minden mást beszerezhetünk

Szerdától az év utolsó napjáig vásárolhatunk tűzijátékokat - Pécsett, Mohácson, Komlón, Siklóson és Szigetváron is a megszokott helyeken. Akár már néhány százasért is rendezhetünk egy kis tüzes bemutatót, de azért nem árt vigyázni, Pécsen például pár éve két erkély is kigyulladt.

Máté Balázs (forrás: Pécsi Újság.hu)

Fotó: Laufer László

Mini rakétát várhatóan darabonként pár százasért  is vehetünk, recsegő, szikrázó Sárkánytojást kétszázötvenért, míg a nagyon népszerű római gyertya 1200 forintnál indul. A legnagyobb durranásokért viszont ennél jóval többet kell fizetni: például a Happy New Year elnevezésű, 75 lövéses nagytelep harmincezer forintba kerül, igaz, azzal már valódi tűzijátékra emlékeztető műsort csinálhatunk.

Pécsett és a megye nagyobb városaiban az ilyenkor megszokott helyeken, elsősorban a forgalmas tereken, utcákon, valamint a bevásárló-központok parkolóiban már felkereshetők azok a kereskedők, akik a szilveszteri bulik egyik legnépszerűbb kellékét árusítják.

A tűzijátékokra vonatkozó szabályok idén sem változtak. A lényeg, hogy a csak ebben az időszakban árusítható, nagy erejű, 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijátékokat kizárólag felnőttek vehetik meg december 28. és 31. között.

A termékeket „elműködtetni", azaz fellőni és begyújtani csak december 31-én este hat órától szabad, és legkésőbb az újév első napján, reggel hat órakor be kell fejezni a használatukat. Azokat az eszközöket, amelyeket valamilyen oknál fogva megmaradnak, vissza kell vinni a kereskedőkhöz, de erre korábban sem nagyon akadt példa, nyilvánvalóan most sem kígyóznak majd a sorok elseje után a bódéknál.

A petárda továbbra is tiltott, ha valakit tetten érnek, akár százötvenezer forintos bírságra is számíthat. A rendőrökön kívül - akik fokozottan ellenőrzéseket hajtanak végre az év végén - a közterület-felügyelők és a katasztrófavédelmi szervek erre felhatalmazott ügyintézői is kiszabhatják a helyszíni bírságot.
A legális pirotechnikai termékek felhasználása során azért, hogy senki ne tegyen kárt saját magában vagy másban, illetve ne gyújtsa fel a lakását, nem árt az óvatosság. 

A legfontosabb tudnivalók a minden eszközhöz mellékelt használati utasításban részletesen és viszonylag közérthetően megtalálhatók. Alapszabály, hogy a tűzijátékok nagy részét kizárólag szabadtéri felhasználásra tervezték, ezért a lakásban semmiképpen ne hozzuk működésbe őket.

Ugyancsak sok baleset lenne megelőzhető, ha senki nem indítaná a kezében tartva a tűzveszélyes játékokat, és nem hajolna föléjük a begyújtásuk után. Mielőtt fellőnénk a rakétákat, győződjünk meg arról, hogy függőleges irányban semmilyen akadály nincs az útjukban és tartsuk meg a kellő távolságot is.

Az erkélyen landoltak

A figyelmeztetések dacára az év utolsó napján országszerte átlagosan 40-50 olyan tűzesethez riasztják a tűzoltókat, amelyet valamilyen pirotechnikai eszköz okozott. Pécsett például négy éve a Kacsóh Pongrác utcában egy társasház második emeleti lakásának erkélyén berendezési tárgyak és egy klímaberendezés égett. A tűzoltók emelőkosárból fékezték meg a lángokat. A Rókus sétányon szintén egy lakás erkélye gyulladt ki, a térfigyelő kamerák felvételei alapján ebben az esetben is pirotechnikai eszköz miatt keletkezett a tűz. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!