Madármentés

2023.01.16. 13:58

A sérült állatokat leromlott állapotban találják meg a túrázók

Tavaly félszáz sérült madarat sikerült meggyógyítani, és visszaengedni a természetbe, számolt be róla a napokban a Duna-Dráva Nemzeti Park.

Zs. J.

Illusztráció

Fotó: Török János

 A legtöbb esetben autók által elütött, vagy fiókakorban a fészekből kiesett madár – vetési varjú, erdei fülesbagoly, egerészölyv, sarlósfecske, fekete rigó – miatt kértek segítséget a Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársaitól, de voltak olyan esetek, amikor legyengült denevérekhez hívták a lakók a szakembereket.

Legutoljára Mágocson egy megsérült rétisast engedtek vissza a természetbe a nemzeti park munkatársai, illetve tavaly decemberben még hat sérüléseiből felépült egerészölyvet és egy erdei fülesbaglyot is szabadon engedtek a területen.
A sérült madarakat gyakran már nagyon leromlott állapotban találják meg a túrázók, amikor már a madár sem repülni, sem futni nem képes. Mint a Magyar Madártani Egyesület baranyai csoportja korábban beszámolt róla, Baranyában több olyan intézmény van, amelyektől segítséget kérhetünk, ha sérült madarat találunk, így a Szigetvári Madármentő Állomás (Szigetvár, Alapi Gáspár utca 31.), a Misina Természet- és Állatvédő Egyesület (Pécs-Somogy, Pajtás u. 17.), illetve a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság szakembereihez is fordulhatunk, hasonló esetben.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!