Tünetek már januárban

2023.01.13. 20:36

Az enyhe idő hatására máris támadnak a pollenek

Wald Kata

20200420 Vaskeresztes Parlagfű allergia, Pollenallergia illusztráció Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe

Fotó: © Unger Tamás

A tavalyi évhez hasonlóan idén is a szokásosnál korábban indult a pollenszezon, az enyhe téli időjárás hatására. Már az év első napjaiban megjelent a mogyoró virágpora, koncentrációja Baranyában elkérte a magas szintet. A tavaszi fák pollenjére allergiások számíthatnak a jellemző tünetek megjelenésére. 

Idén is - csakúgy, mint tavaly - a szokásosnál korábban, már az év első napjaiban megkezdődött a pollenszezon, az enyhe időjárás hatására. A mogyoró virágpora már január első hetében országszerte több helyen tüneteket okozó közepes koncentrációban volt jelen, Baranya megyében pedig - a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) jelentése szerint - mennyisége elérte a magas szintet, ami azt jelenti, hogy a pollen már tüneteket okoz minden allergiásnál, nem csak az arra legérzékenyebbeknél.

- A mogyoró mellett az éger, a ciprus - és tiszafafélék , valamint a kőris pollenjét is alacsony - közepes koncentrációban monitorozták, illetve néhány szemet már regisztráltak a nyár és a juhar virágporából is - közölte az NNK. 

Kiemelve, hogy az elmúlt napokban az esőzések hatására kissé visszaesett a pollenterhelés, azonban az elkövetkezendő időszakban várhatóan ismét növekedés. A meteorológiai előrejelzés alapján ugyanis nem várható jelentős változás az időjárásban - a legkorábban virágzó fák pollenszórása így az újabb felmelegedés hatására ismét erősödhet.

- A tavaszi fák pollenjére allergiások készüljenek fel az ilyenkor szokásos tünetek megjelenésére, illetve súlyosbodására, és kérjenek tanácsot kezelőorvosuktól - javasolja az NNK. 

Szem-, fül- vagy orrviszketés, könnyezés – ezek az allergia jellemző tünetei, amelyek erősségét befolyásolja az egyéni érzékenység mellett az is, hogy az adott pollen milyen koncentrációban van jelen a levegőben. 
- Gyanúra adhat okot, ha valaki minden évben ugyanakkor betegszik meg. Gyakori panasz a bőrtünetek megjelenése, rosszabbodása, a légúti tünetek mellett ugyanis ugyanaz a pollen okozhat ekcémát is. Van, akinél csak szénanátha jelentkezik, van, akinél csak bőrtünet. Fontos, hogy ne kezdjünk öngyógyításba, kérjük szakorvos segítségét - hangsúlyozzák a szakemberek.

Fontos a szellőztetés és a tisztaság

- A csecsemő táplálása befolyásolja a jól működő immunrendszer kialakulását: az anyatej összetevői, többek között az immunanyagok csökkentik többek közt az allergiás megbetegedések kialakulásának esélyét - hívja fel a figyelmet az NNK. 

- Az indokolatlan antibiotikum használat viszont növeli az allergia kialakulásának kockázatát, ezért fontos, hogy mindig csak az orvos által felírt készítményt szedjük be - hangsúlyozzák. 

A belső terekben lévő légszennyezők - mint a por, penész, tisztítószerekből, bútorokból származó kémiai anyagok -szintén fokozzák a légúti allergiás betegségek kialakulásának kockázatát, ezért fontos a rendszeres szellőztetés és takarítás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!