Pécsett a földlabdás fákat is átveszik

2023.01.09. 19:50

Elkezdte gyűjteni a fenyőket a Biokom a városban

A legtöbben vízkeresztkor, azaz január 6-án bontják le a karácsonyfákat. E hét hétfőjétől, azaz 9-étől a baranyai hulladékszállítást végző Dél-Kom NKft. minden településen megkezdte a kukák mellé kihelyezett fenyőfák begyűjtését.

Sz. Zs.

Amilyen csodálatos, meghitt hangulatot tud varázsolni egy gyönyörűen feldíszített karácsonyfa az ünnepi estéken otthonainkba – ugyanannyira kiábrándító látványt nyújtanak január elejétől-közepétől az utcára kidobált, megcsupaszított, a hurcolgatás miatt sokszor tűleveleiktől is megfosztott fenyőmaradványok. Különösen a városokban, azoknak is a lakótelepein, ahol az egyéni újrahasznosításra sokkal kevesebb a lehetőség, mint akár a városi családi házas, de különösen falusi környezetben.

Régiónkban a Dél-Kom Nonprofit Kft. végzi közszolgáltatóként a hulladékszállítást, amelybe beletartozik természetesen a fenyők januári összegyűjtése, kezelése is. Amint arról a cég honlapjának (www.delkom.hu) részletes tájékoztatójában olvashatunk, a gyűjtés január 31-ig az egyes településeken az adott utcákhoz tartozó kommunálishulladék-szállítási napokon, kapacitástól függően zajlik. A pontos menetrend ugyanezen a weboldalon a települések abc-rendbe gyűjtött neveire kattintva egy részletes naptárban megtekinthető – nemcsak a fenyőelszállításé, hanem a normál hulladékgyűjtésé és lomtalanításoké is.
A társaság a karácsonyfák kihelyezésével kapcsolatban egy sor szabályt, illetve kérést is csokorba gyűjtött. Fontos például, hogy azokat csupaszon, azaz a díszektől, talptól, egyéb hulladékoktól – szaloncukor, papírok – mentesen, a másfél méteresnél nagyobbakat kettévágva kell kitenni a háztartási kukák mellé. Lehetőleg a szállító járművel könnyen megközelíthető helyre, de arra is ügyleve, hogy a fenyő se az ott közlekedő, se a parkoló autósokat, illetve gyalogosokat se akadályozza.

A kidobott fenyőkön túl Pécsett a földlabdás fákat vásárlókra is gondoltak. Amint azt a Biokom Nkft. már karácsony előtt meghirdette, begyűjti azokat az élő, földlabdás fenyőket, amelyeket gazdáik nem tudnak vagy akarnak saját maguk elültetni. Ezeket a társaság pécsi, központi épületében, a Siklósi u. 52. alatt lehet leadni január 31-ig. A Biokom a fákat előbb a Tüskésréti úti a városi csemetekertbe szállítja, tavasszal pedig szakszerű gondozás után Pécs valamelyik zöldterületét csinosítják majd.

Otthon is újrahasznosíthatjuk a fákat


Ha a kertünkben találunk számára helyet, a földlabdás fenyő újrahasznosítása magát a kiültetést jelenti – ám a vágott fenyőt sem kell feltétlenül teljes egészében kidobnunk. A lenyesett ágait használhatjuk például talajtakaráshoz: vágjuk le a hosszú ágakat és fedjük be velük az évelő növények ágyásait. Ez különösen akkor hasznos, ha az évelők érzékenyek a fagyos időre.


Egy másik hasznos megoldás a kiskertben: tegyük bele az ágakat a mulcsba! Ehhez előbb vágjuk kisebb darabokra a hosszú ágakat, majd szórjuk szét a kertben vagy az ágyások között. Nemcsak a talaj lesz érte hálás, ahogyan szép lassan lebomlanak majd a fenyőágak, hanem a fa illatát is érezhetjük még egy kis ideig a kertben vagy udvarban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!