Tüke-díj: értéket teremt és képvisel

2023.01.10. 15:41

Húszéves jubileumát ünnepli a pécsiek hovatartozását szimbolizáló Tüke-mozgalom

A Tüke alapítvány két évtizedes jelenléte Pécs városában, mindennapjainkban, élő jelenlétté vált. Városunk lakóinak nagy többsége ismeri a tevékenységét, a díjazottakat. A Tüke-mozgalom kerek jubileuma alkalmából Halmos Gábor, a Pécsi Tüke Alapítvány alapító kurátora foglalta össze az elmúlt húsz év tapasztalatait, vette számba értékeit.

W. K.

 A díjazottak, különleges, tehetséges, hiteles emberek, akik életük példáján keresztül, segítik az itt élő polgároknak a közjó megismerését, a jó szándékú tevékenységek megvalósulását. Ők cselekvő és együttműködő emberek, gondolkodásukon és tetteiken keresztül fogadható be számunkra a személyes példájuk. Talán nem túlzás azt a megállapítást leírni, hogy mindez az évek során az alapélményünké válhatott. Mindazok, akik részesülhettek a Tükék elismerésében, szakmailag, és az erkölcsi rendnek is megfeleltek, ezt a bizonyosságot is elénk tárva. A díjazottak személyisége, előttünk megjelenő életútja olyan harmóniát mutat, amely felismerteti velünk a szorgalom értékét, a felelősségteljes, lelkiismeretes tevékenységet, a közjó érdekében végzett munka fontosságát. Az is nagyon jó, hogy mindenkiben megjelenhet az alkotás szabadsága. Megérdemlik a megbecsülést. Az általuk nyújtott teljesítmény az, ami kiemeli őket környezetükből, tehetséget, kitartást mutatva.

Mindez gazdagítja az embert, a pécsi polgárt. Sokszínűséget, méltóságot, tiszteletet sugároz. Ezért is érdemes támogatni az alapítvány utat mutató szemléletét, tevékenységét, mert hozzásegíti az embert, ahhoz, hogy célokat tűzzön maga elé, hogy küzdjön az elérésükért. Ez a példa pedig, nevel, még ha egy kicsit idegennek is tűnik ez a kifejezés ebben a gondolat környezetben. Pedig így van, mert könnyen lehet találnunk a példákból nekünk levonható üzeneteket, s ha ezeket magunk javára tudjuk fordítani, hatékonyabban járhatjuk személyes utunkat. Ez elősegíti egyéni fejlődésünket is, lelki gazdagságot, erőt ad, irányt mutat a kitűzött célunkig.

Ebben a munkában, amikor a polgárok jelzései alapján tárjuk fel, közös példaképeinket, sosem voltunk egyedül. Minden esztendőben jelentős javaslattevői és támogatói kör állt mögöttünk. Hálásak vagyunk mindenkinek, hogy ezzel a segítséggel lehetővé válik emberi értékeink megismerése és elismerése. Mindazok, akik mögöttünk állnak, nagymértékben hozzájárulnak a tükeség értéket teremtő fogalmának, gondolati és valós tartalmának örömmel történő ápolásához, így a fennmaradásához.

A 20 év egy olyan horizontot tárt elénk, amelyben a helyi tüke közösség, együttműködésen alapuló, erős kohézióját láthatjuk. Ez pedig a sokféle gonddal és széthúzással terhelt, világunkban, örömteli jelenség, amely összefogást, pozitív képet és alkalmazható példát tár elénk, bizalmat sugároz a tükék iránt. Így válik a Tüke-díj, városunkban, a közjót szolgáló, közösségszervező tevékenységgé.

Az eltelt 20 év tapasztalatai alapján megállapíthatjuk, hogy a Tüke-díj túlnőtt a kezdeti kereteken, többek között azért is, mert bővült a díjazási szintek köre. (Tüke-díj, Ifjúsági Tüke-díj, Civil szervezetek elismerése, Jubileumi emlékérem.)

Nem túlzás az a megállapítás, mely szerint a polgárok ezen elismerési rendszere, beépült és jól kiegészíti Pécs város elismerési rendszerét. A díj erkölcsi elismerés, (pénzzel nem jár), mégis igazi boldogság annak, aki kapja. Köszönjük és kérjük a jövőben is városunk polgárainak támogató segítségét: Halmos Gábor kurátor. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!