Múltból a jövő felé

2023.01.14. 20:55

Idén lesz száz éves a modernkori pécsi felsőoktatás

A Pozsonyból Pécsre költöztetett Erzsébet Tudományegyetem 1923. október 14-én tartotta meg első tanévnyitóját. Ennek alkalmából centenáriumi eseményt hirdettek 2021-ben, ami még 2023-ban is folytatódik. Számos programmal emlékezik meg az évfordulóról a Pécsi Tudományegyetem.

Cz. E.

Fotó: Joyseulay

Január 17-én a tíz éve nyitott Egyetemtörténeti kiállítás felújítva, interaktív elemekkel bővítve várja a látogatókat. Újabb, eddig még sohasem látott anyagok kerülnek a tárolókba. És egy új nyomozós múzeumpedagógiai óra is várja a csoportokat. A PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont Történeti Gyűjtemények Osztálya egy új időszaki kiállítással is készül az évforduló alkalmából, ami Erzsébet királynénak állít emléket a Szepesy Ignác utca 3. alatt. A kiállítás megnyitójára január 17-én kerül sor. 

Márciusban A tudomány csarnokai néven köztéri tárlatot szerveznek, amely során a PTE pécsi épületein, illetve épületeiben 30 darab változó, de egységes dizájnnal rendelkező molinót helyeznek el a szervezők. Ezeken a nagyméretű hirdetményeken az épület egykori állapotára, illetve egyetemi funkciójára utaló képek, valamint rövid magyarázó szövegek kapnak helyet. 

Az utolsó tavaszi hónapban tartja az intézmény a Határtalan Közösségek Nemzetközi Konferenciáját, valamint május 24-25-én zajlik majd az Erzsébet királyné és a magyarok nemzetközi konferencia. Júniusban pedig a PTE lesz a házigazdája a Magyar Felsőoktatási Levéltári Szövetség vándorgyűlésének. 

Szeptember 1-jén az egyetem megtartja a centenáriumi tanév ünnepi megnyitóját, valamint ezen a napon jelenik meg a Pécsi Egyetemi Almanach II., amely reprezentatív formában mutatja be a PTE első húsz évének tudományos teljesítményét. Ekkor tervezik kiadni A pécsi felsőoktatás jelképei és kincsei című kötetet is. Mindemellett szeptember első napján szeretnék bemutatni a Centenáriumra készített PTE Erzsébet bort is.  

Októberben PTE100 Futás: Pécs-Eszék címen is hirdet programot az intézmény, ami határokon átnyúló, a határmenti területeket összekötő sporteseménynek ígérkezik. 

A programsorozat október 14-én zárul, amelyet emléktábla-avatással, ünnepi hangversennyel és bállal koronáznak meg. 

További programokkal kapcsolatban érdemes felkeresni a pte.hu weboldalát, ahol egy idővonal is segít eligazodni az események között. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!