Gőzerővel spórolnak

2023.01.24. 17:16

Mintegy ötvenmillió forint kormányzati támogatást kapott Szentlőrinc a rezsiköltségekre

Közel ötvenmillió forint kormányzati támogatást kapott Szentlőrinc városa az emelkedett rezsiköltségek rendezése érdekében.

Mohay R.

Képünk illusztráció.

Fotó: Karnok Csaba

A településen a HírTv riportot is készített, amelyben a város polgármestere és a testület Fidesz-KDNP-s képviselője is nyilatkozott. A kapott támogatásból huszonhat milliót a közvilágításra kaptak, ezen felül további húszmillió forintot az egyéb rezsiköltségekre. 

A településen egyébként kiemelt takarékossági intézkedéseket vezettek be az elmúlt hónapokban, így huszonöt százalékkal csökkentették energia kiadásaikat. Lapunk felvette a kapcsolatot a településgazdálkodási irodával, s megtudtuk, hogy a spórolást hivatott elősegíteni többek között a pénteki home office munkavégzés is, valamint az irodák és intézmények ideiglenes összevonása is. A csökkentett hőfok mellett a közvilágításban csak minden második lámpát kapcsolják fel. A Kodolányi utca 13. alatti nagy épületet kiürítették, csak egy tankerületi és egy bérelt privát iroda maradt itt, a Szociális Szolgáltató Központ Szentlőrinc Családsegítő-és Gyermekjóléti Szolgálat és a városi könyvtár is átmenetileg a helyi művelődési házban kapott helyet. 

– Az Arabeszk tánccsoport, a Kung Fu foglalkozások, a szenior örömtánc, illetve a nyugdíjas asszonytorna is a Templom téri művelődési házunkban kap jelenleg helyet – számolt be portálunknak Kastal Orsolya, a Szentlőrinci Művelődési Központ, Könyvtár és Konyha vezetője.

A könyvtár állományának egy része is ide költözött, a megszokott módon, hétfőtől csütörtökig 11 és 19 óra között kölcsönözhetnek, művelődhetnek az olvasók a jelenlegi új helyszínen.

– Természetesen a huszonötezer könyvet nem tudtuk mind átszállítani, így a Kodolányi utcában lévő állomány darabjait az épület előtt átvételi ponton kaphatják kézhez az olvasók. Az igényeiket előzetesen jelezhetik személyesen, telefonon vagy online – számolt be Szilovics Szilvia könyvtárigazgató.

– Eleinte aggodalmakkal álltunk az átszervezés elébe, féltünk az olvasók reakcióitól, de rácáfoltak a kétségeinkre. Sikerült mindenkit időben tájékoztatni, ők pedig rendkívül pozitívan és rugalmasan álltak a dologhoz, sőt, azóta új tagokkal is bővült a könyvtárunk – számolt be a visszacsatolásokról Szilovics Szilvia. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!