Egyre több dolgozóval is a rangsor alján kullogunk

2023.01.02. 19:51

Nőtt, de az országos átlagtól elmarad Baranyában a foglalkoztatottság

A legfrissebb adatok szerint 2022 októberében már ötödik hónapja haladta meg hazánkban a 4,7 millió főt a foglalkoztatottak száma. A létszámadatok Baranyában is enyhe emelkedést mutatnak, ám az arány továbbra is elmarad az országos átlagtól.

Szűcs Zsolt

Coviddal induló világválság, háború, szankciók és inflációs csúcsokkal terhelt gazdaság ide vagy oda, a foglalkoztatottság továbbra is folyamatosan rekordokat döntöget, a munkanélküliségi ráta pedig az egyik legalacsonyabb az EU-ban. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint 2022 októberében már ötödik hónapja haladta meg a 4,7 millió főt a foglalkoztatottak száma, a 15–64 éveseké pedig meghaladja a 74 százalékot, egyben az uniós átlagot (70%). Ugyanebben a hónapban 176 ezer munkanélkülit tartottak nyilván Magyarországon (3,6 %).

Baranya a vármegyék rangsorának az alsó harmadában helyezkedik el a 15–64 éves népesség 72,4%-át kitevő 162 ezer gazdaságilag aktív polgárával – ennél csak Nógrád, Borsod, Szabolcs és Somogy mutatói gyengébbek. Igaz, a gazdaságilag aktívak száma 0,9%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz, és 1,8%-kal az országos átlaghoz képest is, de utóbbitól még így is 4,3%-kal elmaradt.

Ezzel párhuzamosan a munkanélküliség 4,3%-ra, korábban nem tapasztalt szintre csökkent, folytatva az előző negyedévek kedvező tendenciáját, ám aránya még mindig meghaladja az országos átlagot (3,2%). Vármegyénkben 12 ezer álláskeresőt tartottak nyilván, soraikban a pályakezdők száma (816 fő) 24%-kal csökkent.

Ezer lakosra az országos átlagnál több, 34 álláskereső jutott, az arány a Pécsi járásban volt a legkedvezőbb (18), a Sellyei járásban pedig a legrosszabb (78). Az álláskeresők között a legnagyobb arányt (44%) a legfeljebb 8 osztállyal rendelkezők tették ki, míg 29%-uk szakmunkás, 21% érettségizett, 5,4% pedig diplomás volt. A nyilvántartott állás nélküliek 45%-a ráadásul nem kapott semmilyen pénzügyi ellátást, ez az arány országosan itt az egyik legmagasabb.

Június végén 1700 betöltetlen baranyai álláshelyet tartottak nyilván, e szám 4,9%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. A munkaerőpiac feszesebbé vált: tíz üres álláshelyre 71 álláskereső jutott, 15-tel kevesebb, mint 2021 júniusában.

Gyorsan nőtt, de átlag alatt a fizetés

A KSH adatai szerint 2022. első félévében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 516 ezer, a nettó 343 ezer forintot tett ki. A fővárosban dolgozók keresték a legtöbbet, a szabolcsiak a legkevesebbet (+25%, ill. –30%).

Baranyában a közfoglalkoztatottak nélküli bruttó átlagfizetés 440 ezer, a nettó 293 ezer forint volt, 20%-kal magasabb az egy évvel korábbinál. A növekedés meghaladta az országos átlagot, sőt, az egyik legmagasabb volt, ennek ellenére az alkalmazottak 17%-kal kevesebbet kerestek az országos átlagnál.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!