Megér egy kirándulást

2023.01.15. 20:34

Szokatlan, de szemet gyönyörködtet az alacsony téli vízállás a Dráván

A megye déli határvidéke minden évszakban bővelkedik természeti szépségekben, látnivalókban.

W. K.

Fotó: Dunántúli Napló

A Duna-Dráva Nemzeti Park szakemberei nem véletlenül hívják fel a fogékony túrakedvelők figyelmét arra, hogy szokatlan látványban lehet része annak, aki a téli időszakban, leginkább januárban a Drávához látogat. A vízállás annyira alacsony, hogy a folyó partja rendkívül széles, hosszan lehet gyalogolni, míg elérjük a gyors folyású víztömeget. Ilyenkor helyenként kilátszanak a Dráva zátonyai is. A feljegyzések szerint az elmúlt évszázad alatt hat évben is előfordult, hogy a drávai vízszint nem érte el a 64 centimétert. A jelenségre a magyarázatot a folyó teljes vízgyűjtőterületén kell keresni. 

Mint a szakemberek felhívják a figyelmet, a Dráva vízállását az Alpokban található felső vízgyűjtő terület időjárási és hidrológiai helyzete határozza meg. A Dráva Őrtilosnál folyik össze a Murával, utóbbi folyó vízállása is jelentősen befolyásolja a „végeredményt”. Mivel a téli időszakban ezeken a területeken a csapadék általában hó formájában hullik, így a felszíni és felszín alatti lefolyás lecsökken. Ennek hatására a folyó vízszintje decemberben és januárban alacsony, az úgynevezett „kisvízi tartományban” mozog. A vízszínt emelkedése csak a hóolvadást követően, rendszerint márciusban kezdődik, amikor enyhül az idő. Addig tehát az alacsony folyót csodálhatják a túrázók. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!