Ki ne emlékezne Patacsra?

2023.01.27. 07:00

Tart még a nyomozás a nagy pécsi tűzeset miatt

Az elmúlt hetekben több olvasónk kereste meg szerkesztőségünket, hogy lezárta-e már a nyomozást a rendőrség a tavaly nyár végi patacsi tűzvész miatt.

Zs. J.

2022 nyarán hatalmas szárazság sújtotta Magyarországot. Az országban tűzgyújtási tilalmat rendeltek el, ami augusztusban is érvényben volt. Így érkeztünk meg augusztus 18-ához, ami később Pécs város történetének egyik legnagyobb tűzesete lett.

Augusztus 18-án hatalmas füst terjengett Pécs felett. A tűz Patacson, az Akó dűlőben csaptak fel, amely rövid időn belül tovább terjedt. Házak égtek le, gázpalackok robbantak fel, és a Mecsek erdős részébe is belekaptak a lángok. A nagy tűz megfékezésében a vármegye több hivatásos és önkéntes tűzoltói mellett a szomszédos vármegyék lánglovagjai, polgárőrök,  rendőrség és mentőszolgálat munkatársai, a légimentők és a honvédség is besegített, míg logisztikában és ellátásban a Tettye Frossáház Zrt., a Hit Gyülekezete, az erdészet, Pécs, Orfű és Baranya megye önkormányzata nyújtott segítséget. A pusztító lángokat több órás megfeszített munka után sikerült megfékezni.

– A 2022. augusztus 18-án, Pécs-Patacson keletkezett tűz nyolc hektárnyi területet érintett, melyen hétvégi házak, állandó lakhatásra használt ingatlanok, fás és bokros területek, pincék, valamint erdőterület is található. Összesen tíz épület – melyből kettőben életvitelszerűen laktak –, egy pince, egy fa kerítés egy gépjármű károsodott a tűzben. A beavatkozást nehezítette a tűz rendkívül gyors terjedése, az extrém terepviszonyok, a házak közelsége, a szűk utcák és az oltóvíz biztosításának kihívása – tudtuk meg a katasztrófavédelemtől. 

Az egyik károsult elmondta, hogy nekik a kerítés tölgyfa oszlopai és egy szerszámos bódé égett le. és mivel nem volt biztosításuk, így nem kaptak semmilyen kártérítést, és a városvezetéstől is csak ígéretek voltak a segítségre.

Mint megtudtuk, a tűz hulladékégetés miatt keletkezett, aztán az erős szél és a rendkívüli szárazság miatt gyorsan tovább terjedt. A tűzzel kapcsolatban a rendőrség akkor egy 49 éves férfit gyanúsított meg.

– Nagy kárt okozó közveszély okozásának elkövetése miatt nyomoz a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság egy pécsi 49 éves férfi ellen. Az ügy részleteiről a nyomozás érdekeire való tekintettel bővebb tájékoztatást nem kívánunk adni – válaszolta a mostani megkeresésünkre a baranyai rendőrség sajtóosztálya. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!