Alkupozícióban a vevők

2023.01.18. 19:50

Több mint harmadával emelkedtek a négyzetméterárak az ingatlanpiacon

A 2022-es év jelentős átalakulást hozott az ingatlanpiacon, az első negyedéves szárnyalás után a keresleti piac fokozatosan kínálati piaccá vált. A szomszédunkban dúló háború, a bizonytalan gazdasági helyzet, az energiaválság és az emelkedő kamatkörnyezet mind hatással volt az ingatlanpiaci kereslet alakulására.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Németh András Péter

A Baranya vármegyei átlagos négyzetméterárak 2020-hoz képest 73 százalékkal, 2021-hez képest 31 százalékkal emelkedtek 2022-ben a Duna House tranzakciós adatai alapján. Törökné Nagy Gabriella, az ingatlanközvetítő cég helyi vezetője elmondta, az ingatlanra fordított átlagos összeg is jelentősen megemelkedett: míg 2020-ban még 17,6 millió forint volt, 2022-ben 66 százalékkal többet, 29,2 millió forintot költenek a vásárlók otthonteremtésre Baranyában.

– A dráguló hitellehetőségek miatt viszont többen vagy teljesen elengedték otthonteremtési terveiket, vagy lejjebb adtak a megvásárlandó ingatlannal szemben támasztott elvárásaikból. A 2022-es év végén, decemberben mélyponton stabilizálódott az ingatlanpiac, az árak korrekciója elkezdődött, de még mindig nem beszélhetünk árcsökkenésről a használt ingatlanok szegmensében, és a folyamatosan dráguló kivitelezési költségek miatt az árak mérséklődésére az újépítésű ingatlanok esetében sem számíthatnak az érdeklődők

 – fogalmazott a vezető.

A vármegyei árakkal nagyjából megegyező mértékben emelkedtek az átlagos négyzetméterárak Pécsett: 2020-hoz képest 72 százalékos, 2021-hez képest pedig 39 százalékos mértékű volt a drágulás az összes ingatlantípust figyelembe véve. Baranya vármegyében 2022-ben a legnagyobb arányban a családiházak találtak új tulajdonosra, a második legtöbbet értékesített ingatlantípus a téglaépítésű lakás volt, amelyet a lakótelepi panellakások követtek.

Pécsett tavaly a legolcsóbban kínált ingatlan egy 100 négyzetméteres, lakható állapotú családiház volt, melyért 8,7 millió forintos árat fizetett a vevő, ami 87 ezer forintos négyzetméterárat jelent.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint egyébként az elkövetkezendő időszakban javulnak a vevők alkupozíciói, mint ahogy erre tavaly már volt tendencia. A lakásárak már stagnálásba, néhol pedig csökkenésbe váltottak át, így 2022 decemberére a vevők átlagos alkupozíciója valamennyi településtípus esetében 4,4 százalékra javult, miközben ez az arány csupán 2022 első hónapjaiban 2,8-2,9 százalék volt.

Kihasználták a családtámogatásokat

Az ingatlanárak alakulásában még nem érzékelhető az energiahatékonyság, tehát a nagy alapterületű, nem szigetelt és korszerűtlen fűtési rendszerrel rendelkező házak ára még jellemzően nem csökkent, az új építésű ingatlanok többsége pedig eleve energiahatékonysági szempontok szerint épül, így az értéküket is ennek megfelelően magasra teszik – mondta a Duna House munkatársa.

– Jelenleg 280 baranyai településről beszélhetünk, ahol az érdeklődők falusi CSOK támogatással vásárolhatják meg új ingatlanjaikat. 2022-ben körülbelül minden 4-5. vevő érdeklődött a támogatásról, és háromnegyedüknél realizálódott is az igénylés. A CSOK támogatás igénybevételével illetékmentességben részesülhettek a vásárlók, amelyet szintén sokan kihasználtak az év során – mondta Törökné Nagy Gabriella. Baranya vármegyében az elmúlt évben az emelkedő árak miatt a felvett hitelek összege közel a 1,5-szorosára emelkedett. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!