Öt éven át zárva volt

2023.01.07. 19:50

Volt, amikor senki nem mehetett át a határon (képgaléria)

A délszláv háború idején a szerbek lezárták és elaknásították a magyar-horvát államhatárt, így 1991-től egészen 1996-ig nem nyitották meg a forgalom előtt az udvari határ­átkelőt.

Zs. J.

A megnyitást augusztusra időzítették, de mivel a magyar fél nem találta még kellően biztonságosnak a horvátországi Baranyába irányuló utasforgalmat, így a határ megnyitását elhalasztották. 

1996. október elején már arról írt a Dunántúli Napló, hogy az Udvar és Eszék közötti műút magyar állampolgárok számára minden veszély nélkül járhatóvá vált, mivel a határállomás és az említett út melletti 150 méteres sávot aknamentesítették.

Az udvari határátkelőről azóta is többször írtunk lapunkban. Így például 2014. szeptember 15-én, amikor a személy- és a teherforgalom tekintetében bevezették az úgynevezett egymegállásos, magyar-horvát közös határforgalom-ellenőrzést, majd 2020-ban a koronívus miatti lezáráskor. Ekkor a hír arról szólt, hogy a határ mellett élők, akiknek a határtól számított 30-30 kilométeres távolságon belül volt bejelentett lakcíme, illetve munkahelye, kötelező karantén nélkül kelhetnek át munkavégzés vagy mezőgazdasági tevékenység céljából.

Tavaly év elején újra Udvartól volt hangos a magyar sajtó: két horvát rendszámú autó áttörte a határt, majd év végén megszűnt a határellenőrzés a határon. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!