Őrzi a fánkja titkát

2023.02.26. 13:30

A fővárosiak is imádják Miholics Gyuláné sütödéjét

A pécsi vásárcsarnok legjobb fánkját a csarnok büfései közül a Mama lángos, pecsenye készíti. A nyertes fánk a tervek szerint az üzlet kínálatán is szerepel pénteken és szombaton.

Zsigmond József

Fotó: Laufer László

Múlt hét végén rendezték meg az első pécsi vásárcsarnoki fánkfesztivált és -versenyt, amelyen a vásárcsarnok büfései mérték össze fánkkészítési tudományukat. A közönség szavazatai alapján a legjobb fánkot a Mama lángos, pecsenye készítette. 

– Saját recept alapján készítem, 9 kiló lisztből 600 kicsi fánk született a kezem alatt. Ennél többet talán egyszer készítettem. A nyolcvanas években az egyik cég hirdetett országos fánkversenyt, akkor 700 készült belőle. A fánkjaim ott is bekerült a legjobbak közé, az első tízbe, amit már nem rangsoroltak tovább 

– mondta Miholics Gyuláné, aki hozzátette, már a régi vásárcsarnok megnyitása előtt pecsenyesütéssel foglalkozott férjével. 

– Akkor is a saját receptünk alapján készült hurkát, kolbászt kínáltuk fabódéból. Mi voltunk az elsők, akik beköltöztek a régi vásárcsarnokba. Még álltak a támfák az új épületben, mikor a dolgozók megkértek, jöjjünk be árulni. Az elején csak a pecsenyesütőnk volt, majd a kilencvenes évek elején lángossütőt is nyitottunk – említette a díjnyertes fánk készítője, akivel a vásárlók az uránvárosi piacnál, a vármegyei kórház bejáratánál, a vásártéren, a magyarhertelendi strandon, illetve a fővárosban is találkozhattak, ahol most is van lángossütője. 

Tudjuk, nem illő megkérdezni egy hölgytől, hogy mennyi idős, de ezt a szemtelen kérdést feltettük a fiatalos Miholics Gyulánénak. A kérdésre furfangos válasz érkezett: kéthetes vagyok, majd mosolyogva hozzátette, annyi hurkát és kolbászt töltött az évek alatt, hogy azzal többször körbe lehetne tekerni bolygót. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!