Érdekesen alakul Pécs befektetési politikája

2023.02.25. 17:38

Akkugyár: éppen az Európai Bizottság ösztönözte az EU-ban az ilyen típusú fejlesztéseket

A pécsi önkormányzat saját bevallása szerint 2022-ben úgy mondott nemet tizenhat befektetőnek, hogy arról nemhogy a nyilvánosságot, de még a képviselőket sem tájékoztatta. Mindez pedig arra enged következtetni, hogy már tavaly készültek arra, hogy politikai terméket tudnak kreálni az akkumulátorgyárakkal kapcsolatos, az átlagos választók számára kevésbé átlátható, a környezetvédelmi kérdéseket övező bizonytalanságból.

Bóka Máté

Fotó: Laufer László

Az ilyen horderejű ügyekben nemcsak hogy hallgattak, hanem elhallgatták a tényeket, és egy szűk kör döntött a pécsiek helyett. Holott az egyes konkrét beruházói megkereséséket társadalmi vitára bocsájthatták volna, külsős civil, szakértői kontroll alá is vethették volna.

A jelenlegi városvezető, Péterffy Attila egyébként a 2019-es polgármesteri programjában még azt írta, hogy az előző városvezetés nem kérdezte meg a pécsieket, de ő „társadalmi párbeszédre támaszkodó” önkormányzatot valósít majd meg.

Főként annak tükrében érdekes mindez, hogy Kóbor József LMP-s képviselő, Péterffy jelenlegi zöldbiztosa 2018-ban még nagyon is fontosnak tartotta azt a szakmai írást, amely óriási akkumulátortelepek építéséről szólt Európában, mert azok egyenlítik a megújuló energiák változó termelését.

Sőt, az Európa Bizottság hivatalos honlapján jelenleg is elérhető, vélhetően Kóbor által is ismert 2019-es jelentése egyenesen úgy fogalmaz, hogy „a Bizottság az akkumulátorokat stratégiai értékláncként azonosította, ahol az Uniónak egy globálisan integrált, fenntartható és versenyképes ipari bázis kiépítését célzó, megerősített iparpolitika keretében fokoznia kell a beruházásokat és az innovációt”.

Kifejtik azt is, hogy az akkumulátorok az EU ipari versenyképességének és vezető szerepének egyik kulcsfontosságú hajtóerejévé válhatnak, mindenekelőtt az európai gépjárműipar tekintetében. A hivatalos jelentés úgy fogalmaz: „ennek érdekében hatalmas beruházásokra van szükség. Becslések szerint egyedül akkumulátorcella-gyártás céljára 20–30 gigaüzemet kell megépíteni Európában”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!