Indulhat a gyűjtési szezon!

2023.02.24. 07:00

Hamarosan ellepi ismét a Mecseket a medvehagyma

Hamarosan indul a medvehagyma-szezon - a tavasz hírnökeként jegyzett, jellegzetes fokhagyma illatú, vér- és vesetisztítóként is ismert gyógynövényre vonatkozó gyűjtési szabályok nem változtak: engedély nélkül csak napi két kilónyi szedhető fejenként.

Wald Kata

Fotó: AS

A gyűjtési szezon még nem indult meg -  a vásárcsarnokban is hiába kerestük, egyelőre nem találkoztunk medvehagyma árusokkal. A korábbi években megszokottak szerint az igazi szezon várhatóan márciusban indul. 

A Mecsekerdő Zrt. tájékoztatója szerint a tavalyi előírásokhoz képest jogszabályi változás nem történt, a társaság továbbra is a 2009. évi, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvény értelmében jár el, amely szerint állami erdőben – nem védett területen – csak az egyéni szükségleteinek megfelelő, azaz naponta fejenként 2 kg mennyiségű gomba, gyógynövény – így medvehagyma-levél is – gyűjthető külön engedély nélkül. - Amennyiben valaki ennél nagyobb mennyiséget kíván szedni, azt csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti - hangsúlyozzák. A Mecsekerdő Zrt. által kezelt területekre az engedélyt a társaság erdészeteinél lehetett megvásárolni, online árverést követően, amelyet február elején tartottak. 

A Mecsekerdő Zrt. kiemeli, hogy védett természeti területre nem adnak ki medvehagyma gyűjtési engedélyt - ezekről, valamint a cég által kezelt erdőterületek erdészeti beosztásáról a honlapjukon elérhető térképen lehet tájékozódni. 

Az időjárás előrejelzés szerint a mostani hétvégén lehűlés várható, a medvehagyma növekedését azonban a télies időjárási körülmények - mint szakemberektől megtudtuk - nem befolyásolják negatívan, és hatóanyag-tartalmára sincsenek egyáltalán hatással.

– Akár saját részre, akár kereskedelmi célra gyűjtjük a medvehagymát, tanácsos azt mindenképpen a szezon elejére időzíteni, amikor még nem bújtak elő a gyöngyvirág hasonló küllemű, ám mérgező levelei – hangsúlyozta korábban a medvehagyma gyűjtésével kapcsolatosan a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A két erdei növény ugyanis nagyon hasonlít egymásra: a legegyszerűbben a levél dörzsölésével lehet különbséget tenni - hagymaszaga csak a medvehagymának van. 

A gyógynövény rendkívül egészséges: fogyasztása kedvezően hat a gyomorra, bélrendszerre, enyhíti a szédülést, a fejfájást, csökkenti a magas vérnyomást, tisztítja a vesét, a vért. A medvehagyma előnyös hatása, hogy fokozza az étvágyat és az emésztő­rendszer működését. Mindemellett vérzsírcsökkentő hatása is közismert, C-vitamin-tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenálló képességét.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!