Kétezer kilométert autóznak

2023.02.11. 09:38

Huszonegy fős mentőcsapat indul Baranyából Törökországba

Mentőcsapat indul hétfőn Baranyából Törökországba, a földrengés sújtotta területre. A négy önkéntes alakulat tagjai több mint egy hétig segítik majd a mentést a katasztrófa helyszínein. Frissítés: a Határszél Egyesület elnöke arról játékoztatta lapunknak, hogy mégsem indulnak, mivel a helyszínen lévő csapatoknak is el kell hagyniuk a területet.

Zs. K.

Összesen 21-en indulnak el hétfőn Baranyából Törökországba, hogy segítsék a mentést a földrengés sújtotta övezetben. Az akció kezdeményezője a beremendi Határszél Polgárőr Önkéntes Tűzoltó és Speciális Kutató-Mentő Egyesület, hozzájuk csatlakoztak a palkonyai Szent Flórián Önkéntes és Ifjúsági Tűzoltó Egyesület, a Villányi Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Pécsi Kutató-Mentő és Tűzoltó Egyesület tagjai. Velük tart egy fő a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálatától, valamint a Galenus Mentőszolgálat három tagja is a segítségnyújtásban résztvevők egészségügyi ellátásának biztosítására. Rajtuk kívül egy kereső kutya, Vetési István (Villányi ÖTE) belga juhásza is segíteni fogja a mentést, bár ilyen helyzetben még nem volt, okos, értelmes, képzett és gyakorlott keresőkutya, így minden bizonnyal nagy hasznára lesz a csapatnak.

 

Mint Burány István tűzoltó százados, a Határszél Egyesület parancsnoka elmondta, öt járművel indulnak útnak hétfőn, először Antalyaba kell menniük egy elosztó központba, és ott fogják megmondani nekik, hogy merre van a legnagyobb szükség a munkájukra. Több speciális felszereléssel készülnek, bár a Határszél Egyesületnek főként vízi mentésre alkalmas eszközeik vannak, azért összességében  vágóeszközökkel, kötelekkel, réselő gépekkel, alpin technikai felszereléssel és borddal (hordággyal) készülnek a több mint egy hetes akcióra. Mindezek mellett egy, a Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól kapott nagyméretű fűtött sátrat és aggregátorokat is visznek magukkal, hiszen teljes önellátásra kell készülniük. Pénteken sikerült elérniük az egyik pécsi társukat, aki jelenleg a Hunor Mentőcsapat tagjaként Törökországban tartózkodik, és tőle is azt a tanácsot kapták, hogy mindent – ételt, italt és elegendő üzemanyagot is – vigyenek magukkal, hiszen ott semmit nem fognak tudni beszerezni.

Burány István a Külügyminisztérium kabinetvezetőjével is felvette a kapcsolatot, és kértek segítséget abban, hogy az útjuk akadálymentes legyen. Az út maga egy napig tart, közel kétezer kilométernyi autózás vár az önkéntesekre. Az akciót egyébként a beremendi és a villányi önkormányzat, illetve borászatok támogatásából, az egyesületek saját tőkéjéből, valamint az önkéntesek családjainak hozzájárulásából finanszírozzák. Egyelőre az induláshoz és az ottléthez van elegendő forrásuk, de kérik, hogy aki teheti, támogassa a kezdeményezést, hiszen kiszámíthatatlan, hogy összességében mennyibe kerül majd a mentőakció. A felajánlásokat a Határszél ÖTE számlájára várják (10402434-50526866-51671008), „HelpTurkey” közleménnyel. 

A baranyai mentőcsapat a tervek szerint február 22-én érkezik haza.

Frissítés 

Mégsem indul Törökországba a baranyai önkéntes mentőcsapat – tájékoztatta lapunkat a Határszél Egyesület elnöke. Az elmúlt napokban érkezett hírek szerint a legtöbb mentőcsapat elhagyja a földrengés sújtotta területet, és bár korábban azt az információt kapták, hogy a Hunor mentőcsapat marad, most úgy tűnik, hétfőn ők is hazaindulnak. A baranyai önkéntesekből álló mentőcsapat sajnos már nem tud segíteni a mentésben, a Határszél Egyesület információi szerint a török kormány napokon belül megkezdi a gépi romeltakarítást. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!