„Okosodik„ a település

2023.02.14. 11:24

Jó gyakorlatot mutatott be Alsómocsolád, meglett az eredménye

A község önkormányzatának pályázata önkormányzati innováció kategóriában 2. helyezést ért el a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Programban.

Zs. K

Fotó: AS

A verseny döntőjébe jutott települések a Gödöllőn megrendezett zárókonferencián mutatták be a már megvalósított jó gyakorlataikat, ahol összesen hat önkormányzat nyolc pályázata részesült elismerésben. A jó gyakorlatokkal szemben a pályázat során feltétel volt, hogy azok hatékonyan, hatásosan, mások számára átvehető és megismételhető módon működjenek. A program célja a legjobb önkormányzati gyakorlatok feltérképezése és megismertetése az ország más önkormányzataival, szakmai közélettel.

Alsómocsolád már 2016-ban elhatározta, hogy „Okos faluvá” válik. Megalkotta saját Okos falu definícióját és több olyan programot, fejlesztést is elindított, melyek segítik céljai elérését.
Ugyanakkor felmerült annak az igénye is, hogy valamilyen módon mérni tudják, hogy hol tartanak az Okos faluvá válás útján. Bár léteznek már erre objektív mutatószámok, 2021-ben a település vezetősége és kulcsemberei egy saját - szubjektív, de számszerűsíthető - önértékelési módszert, az úgynevezett Települési Okos Tükröt dolgozták ki, készítették el és egy Módszertani útmutató megírásával lehetővé tették azt is, hogy azt más önkormányzatok is adaptálhassák. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!