Az orosz gáz mellett is kiállt

2023.02.17. 19:52

Környezetszennyező orosz autója van a pécsi LMP-s zöldbiztosnak

Szinte értékelhetetlen környezetvédelmi besorolású lehet a pécsi zöldbiztos, Kóbor József autója, aki egyébként korábban az elektromos akkumulátorok szükségessége, valamint az orosz gáz mellett állt ki.

Bóka Máté

Fotó: Dániel Berán

Bár a pécsi baloldali politikusok vagyonosodását akarta kisebbíteni a pécsi önkormányzat a minap kiadott közleményében, az MSZP-s városházi tanácsadó, Barabás Béla hivatalosan is megerősítette, hogy az LMP-s zöldbiztosnak, Kóbor Józsefnek egy 1988-as Lada Samarája van.  

A Gyurcsány Ferenc céljait elősegítő környezetvédelmi bizottság elnökének autója azért is érdekes, mert az orosz-szovjet gyártmányú autónak a környezetvédelmi besorolása szinte értékelhetetlen, hiszen a katalizátor nélküli autókat a nullás kategóriába sorolják, ugyan nem kizárt, hogy Kóbor autója már katalizátoros, de akkor is az EURO I-es besorolású lehet. Igaz, ez utóbbi kategóriát csak 1992-ben vezették be. 

Mindenesetre az autó nagyjából így legalább háromszor annyi szén-monoxidot pöfög ki a levegőbe, mint egy EURO VI-os besorolású gépkocsi - pedig már az EURO VI-is közel egy évtizedes szabály, amely az újonnan forgalomba helyezendő autókra vonatkozik. De a nitrogénoxidokból pedig bőven a mostani kritériumoknak a tízszeresét küldheti a levegőbe a zöldbiztos. Nem véletlenül szigorodtak ezek a szabályok, hiszen – ahogy ezt a szakportálok is megjegyzik – a nitrogén a nedves légúti nyálkahártyához kapcsolódva salétromos-savvá alakul, helyileg károsítja a szövetet, huzamosabb ideig pedig a tüdő ellenállóképességét csökkenti.

 Jó az orosz gáz!

2021-ben, amikor még ugyan nem tört ki az orosz-ukrán háború, de a baloldal már akkor is hazánk Oroszországgal való gazdasági kapcsolatait kritizálta, az LMP-s pécsi biztos még úgy vélekedett, hogy „márpedig a gáz a megoldás az átmenetre". Hozzátette: „csak az a gond, hogy az oroszoknak van belőle sok és olcsó, meg hozzáférhető. Németország nagyon jól tette, hogy Merkel nem foglalkozott az oroszellenes, jórészt amerikai kottára nyavalygókkal, és megcsinálta a saját gázvezetékét".

Kellenek az akkumulátortelepek!

Kóbor azonban abban is külön utas, hogy amíg az LMP országosan a hazai akkumulátorgyárak építése ellen gyűjt aláírásokat, addig ő néhány éve éppen az akkumulátorok mellett állt ki. A közösségi oldalon azzal osztott meg egy tízezer lítium-ion akkumulátorból álló projekt építéséről szóló cikket, hogy az nagyon fontos cikk, mert ilyenekkel lehet kiegyenlíteni a megújulók változó teljesítményét.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!