Bővülnek a falusi szolgáltatások

2023.02.02. 15:04

Közösségi és népességmegtartó céllal is terveznek a kistelepüléseken

A faluban elérhető szolgáltatások köre sok helyen túlmutat azon, hogy a közösségi házban pingpongozhat az ember. Egyre több kistelepülésen épült a közelmúltban kültéri sportpark, illetve fitness terem, amelynek kifejezetten örülnek a mozogni vágyók.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Nagy Gábor

Egyre több településen alakítanak ki konditermeket, vagy vásárolnak beltéri fitness eszközöket egy erre a célra szánt középületben, vagy közösségi ház egyik helyiségében. A fiatalok igénylik, hogy legyen egy hely, ahol mozogni tudnak, és sokszor az idősebbek is szívesen próbálják ki az eszközöket, hiszen a helyiség közösségi tér funkciót is betölt. Az utóbbi években még a legkisebb településeken is ilyen beruházásokat valósítottak meg az önkormányzatok. Ha él a településen egy aktív tréner, aki heti rendszerességgel, jóga-, vagy tornaórákat tart, akkor azt jellemzően lelkesen fogadják a helyiek, de a kötetlenebb mozgásra is vevők a lakosok.

 

A 230 lakosú Illocskán például gyakorlatilag bármikor használhatóak az önkormányzat által vásárolt fitness-eszközök (futópadok), illetve játékok, és használják is előszeretettel a falubeliek. Márokon két éve működik a konditerem, amelyet a helyi lakosok kedvezményesen használhatnak. A rezsicsökkentés miatt jelenleg ugyan zárva tart, de a fűtési szezon után újra megnyitják a mozogni vágyók számára. Az ormánsági kis faluban, Kóróson nemrégiben épült meg egy korszerű fitness terem. A község önkormányzata a Területi- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében nyert támogatást, hogy egy komplex projekt keretében a település legnagyobb épületkomplexumát felújítsák és átalakítsák erre a célra. 

– Sokan nem szokták érteni, hogy minek kell egy faluba fitness terem. Sajnos számolni kell azzal, hogy egy falu elég elhagyatott, komor tud lenni télen, amikor korán sötétedik. Ilyenkor az emberek begubóznak, nem mozognak eleget, ami kihat a testi-lelki egészségükre is – mondta Gotthár László, Kórós polgármestere. Itt éppen ezért gondolkodtak egy olyan fejlesztésben, amely ellensúlyozni tudja ezt az állapotot, ezeket az ingerszegényebb időszakokat. 

– Kifejezetten nem erőfejlesztő termet terveztünk, hanem olyan gépeket, eszközöket vásároltunk, amelyek az általános állóképesség javítására, az egészség megőrzésére alkalmasak – mondta a községvezető. A terem két embernek biztosít munkát, és egyébként már termel bevételt is, igaz, egyelőre még a szükséges bevételek 30 százaléka folyik be, de bizakodnak a jövőbeli kedvező működtetésben, hiszen a környező településekről is járnak, illetve érdeklődnek a vármegye távolabbi részéről is az itt létrehozott terem iránt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!