Bevonz a szolgálat

2023.02.23. 15:04

Mit jelent az a szó, hogy bajtársiasság?

Két kiképzési ciklus és mintegy ezer résztvevő. Ez az önkéntes katonai szolgálat elmúlt kétévi mérlege, ami idén tovább folytatódik. Jelentkezni március ötödikéig lehet a vármegyeszékhelyek toborzó ügyfélszolgálati irodáiban.

Zs. J.

– Jelentkeztem az egyetemre, fel is vettek, de kitaláltam, hogy mégse szeretnék arra a szakra járni, amire felvettek. Gondolkodtam, mit csináljak egy évig. Hezitáltam, menjek el dolgozni, tanulni

 – mondta el lapunknak a lánycsóki Dudás Emese, aki az önkéntes katonai szolgálatról édesanyjától hallott, aki az információt a lapunkból szerezte be.
A fiatal lány felkereste a pécsi toborzóirodát, és az ott elhangzottak után úgy döntött, jelentkezik. Szeptember elején megkapták a felszerelésüket, majd elkezdődött az érdemi oktatás.
 

– Minden nap reggel fél nyolckor kellett jelentkezni. Sorakozó, majd kiosztották, mi lesz a feladat aznap. Alaki foglalkozás, testnevelési óra, utána tanórák következtek. A délelőtt leadott tananyagot délután gyakorlatban kellett kiviteleznünk

 – mondta el Dudás Emese, aki hozzátette, hogy édesapja hivatásos katona volt, aki örömmel vette, hogy jelentkezett az önkéntes katonai szolgálatra. 
És hogy mit kapott a katonaságtól? Megtanulta azt, mit jelent az a szó: bajtársiasság. Mint mondta, a katonaságnál mindenki mindenkire odafigyel, segít.
Dudás Emese még mikor beszéltünk vele, nem döntötte el, hogy marad-e a katonaságnál, vagy felvételizik egyetemre, ahová az önkéntes szolgálatnak köszönhetően pluszpontokat vihet magával. A döntést még ráér meghozni.

Pénz és pluszpont is járhat vele
Az önkéntes katonai szolgálat alatt legalább hat hónap teljesítésével 16 vagy 32, egyéves szolgálattal akár 64 felvételi többletpontot is lehet szerezni a felvételi eljárásban. A képzés első két hónapjában a fizetés a mindenkori minimálbérnek megfelelő összeg (nettó 154 ezer, a 25 év alattiak számára 189 ezer forint). Aki speciális területet választ, már a garantált bérminimumot kapja havi fizetésként, ami nettó 197, a 25 év alattiak számára közel 242 ezer forint. A katonai toborzók március 5-ig várják a jelentkezést a vármegyeszékhelyek toborzóirodáiban, Pécsett a Kisfaludy utca 5. szám alatt, az [email protected] címen, vagy a www.iranyasereg.hu karrieroldalon.

 

Címkék#katonaság

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!