Fogyasztóvédelem

2023.02.22. 11:24

Rendszeresen ellenőrzi a mérlegeket a hatóság

W. K.

A kép illusztráció

Fotó: AS

A megvásárolt savanyú káposzta súlyának harmadát a leve tette ki – panaszolta a Postabontásban egy olvasónk. Hozzátéve, hogy az árusok elavult mérlegeket használnak, amelyek – meglátása szerint – pontatlanok. Olvasónk javasolta azt is, a hatósági ellenőrök ne párban járjanak, mert azt az eladók is „kiszúrják”.

A Baranya Vármegyei Kormányhivatal a felvetésre reagálva a következőkről tájékoztatta lapunkat: a fogyasztóvédelmi hatóságok szakemberei a helyszíni szemléket mindig a jogszabályoknak megfelelően, a szakmai szabályok betartásával folytatják le, amelyhez hozzátartozik az is, hogy az ellenőrzéseket párban végzik.

– A kimért savanyúság – vagy más kiméréssel történő árusítás – esetében a termék és a felöntőlé arányára nem vonatkozik előírás, ezért ezt a hatóság nem vizsgálja, ugyanakkor a tisztességes kereskedői magatartás része, hogy az ezzel kapcsolatos vásárlói igényeket az árus figyelembe veszi – közölték.
A mérőeszközök hitelességét minden ellenőrzés alkalmával megnézik a fogyasztóvédelmi munkatársak, legyen szó akár mérlegről, akár űrmértékről. A mérőeszköznek a vonatkozó jogszabály hitelesnek kell lennie, azonban a mérleg típusát, korát nem írja elő. Fontos még, hogy annak kijelzőjét a fogyasztónak látnia kell, éppen azért, hogy a vásárlás során kontrollálhassa.

A Baranya Vármegyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi munkatársai az új pécsi vásárcsarnokban tavaly – a társ­hatóságokkal együttműködve – számos alkalommal folytattak le ellenőrzéseket, amelyek során olyan próbavásárlásokat végeztek, ahol a kereskedőnek használnia kellett a mérleget. Csupán egy esetben merült fel kifogás, nem volt hiteles a mérleg, ezért a hatóság megtette a szükséges intézkedéseket az érintett kereskedővel szemben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!