A takarékosság éve lesz az idei

2023.02.02. 16:54

Továbbra sem lesz olyan helyi adó Kozármislenyben, ami a lakosokat sújtaná

A város életének, működésének az egyik legfontosabb eleme a város éves költségvetése, ami révén fejlesztések, rendezvények valósulhatnak meg az adott évben. 

Zs. J.

Fotó: Löffler Péter

– Egy rendkívüli évre, rendkívül esztendőre készülünk. Városunk életében 2023 év a takarékosság éve lesz – mondta el a napokban megtartott képviselő-testületi ülésen Kozármisleny polgármestere, Bíró Károly, aki hozzátette, hogy a rezsi az mindig komoly tétel volt a város üzemeltetésben. Az önkormányzat által fenntartott városi intézmények rezsiárai 5-szörös, 7-szeres, vagy akár 10-szeresre emelkedtek, annak ellenére, hogy a város a korábbi években energiahatékonysági fejlesztéseket hajtott vége, például napelemparkot létesített, a közvilágítást LED-es világítással oldotta meg.

A városi költségvetést megalapozta egy költségvetési koncepció, melyről tavaly év végén döntöttek a képviselők. Kérték az intézményeiket, hogy takarékosági költségvetést állítsanak össze, nézzék meg a humánerőforrásban, milyen takarékossági lehetségesek vannak, és vizsgálják meg, melyek azok a feladatellátások, amelyeket ideiglenesen szüneteltetni tudnának.

– Kozármislenynek nincsen adósága, hitele. Tudjuk a várost üzemeltetni, a kötelező ellátást biztosítjuk, ám lesz olyan szolgáltatást, amit korlátozunk. A közművelődés, programszervezés az év első negyedévében közel nullára lesz vissza véve a fűtési szezonra való tekintettel – említette a polgármester. 

Kállai Tibor a pénzügyi, településfejlesztési és sport bizottság elnöke a képviselő testületen ülésen hangsúlyozta, hogy két lehetősége volt az önkormányzatoknak: kiadások csökkentése, bevételek növelése. A bevétel növelése a lakosság megadóztatásával lenne elérhető, ám azt a polgármester is elmondta, hogy Kozármislenyben továbbra sem lesznek olyan helyi adók, ami a lakosságot terhelik, és azt a képviselő-testület is megválasztásakor megígérte, hogy nem adóztatja meg a város lakosait, amit be is tart ebben a nehéz időben is. 

A képviselő-testületi ülésen elhangzott, hogy a civil és sportszervezetek szokásos támogatását kisebb keretben tudják tervezni, azzal a kiegészítéssel, hogy ha az év során kedvezőbben alakul a város költségvetése, akkor a korábbi évek támogatását adnák. 

Kozármisleny képviselő-testületéről elmondható, az országban az elsők között szokta elfogadni a költségvetését, és ez most is így történt: a költségvetést a képviselőtestület egyhangúlag elfogadta. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!