Veszélyessé vált

2023.02.09. 17:16

Fűrészek hangjától volt hangos a Király utca: kivágták Pécs egyik legöregebb fáját

Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket, hogy Pécs egyik legöregebb fáját, egy bálványfát vághatnak ki csütörtökön.

Zs. J.

A matuzsálemkorú fáról annyit sikerült megtudnunk, hogy a fa felkerült a dendromania.hu oldalra, ahol Magyarország legvastagabb törzsű fáit gyűjtötték össze. Ezen adatok szerint a Király utca 21. szám alatti ingatlan udvarán megtalálható fa törzsének kerülete 411 centiméter volt – egészen 2023. február 9-éig, mivel kivágták.

A bálványfa Magyarországon előforduló legveszélyesebb özönfajok egyikeként tartják számon, ám a budapesti Főkert oldalán azt írták róla, hogy bálványfákat ugyan már több mint negyven éve nem telepítenek Budapest közterületeire, azonban a régi ültetésű, nagy lombfelülettel rendelkező, egészséges fákat helyben hagyják, lévén ökológiai szolgáltatása (szálló por megkötése, széndioxid feldolgozása, oxigéntermelés, zajvédelem) egyenértékű az őshonos fafajokéval. 

A bálványfa kivágását a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. rendelte meg a Biokomtól, mivel az a pécsi önkormányzat tulajdonában volt. Úgy tudjuk, a fa kivágásáról amiatt döntöttek, mert veszélyesé vált, odvas volt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!