A kertben töltött idő a boldogság ideje is

2023.02.17. 10:39

Workshopokat is szerveznek a Civil Közösségek Házában nyíló tárlathoz

Új kiállítás nyílik a Civil Közösségek Házában február 17-én, délután 5 órakor Kertem címmel.

Cz. E.

Fotó: AS

A tárlaton megtekinthető művek Varga Rita képzőművész kezeit dicsérik, aki közel harminc éve él és dolgozik Pécsen. Képzőművészeti tevékenysége mellett kurátorként és művészeti szervezőként is működik. Az elmúlt húsz évben közel kétszáz tárlatot szervezett, valamint rangosabb nemzetközi projektekben is részt vett és indított el.  

A tárlat leírásához hozzá rendelték Byung-Chul Han filozófus A föld dicsérete művének egy részletét, amelyben a kertben töltött idő boldogságáról beszél: „Minden nap, amit a kertben töltök, a boldogság (Glück) napja....Korábban nem ismertem ezt a fajta boldogságérzést. Van benn valami erősen testies. Soha nem érintettem meg a földet ilyen intenzitással. A föld számomra a boldogság forrásának tűnik. Gyakran elámultam idegenségén, másságán, önálló életén. Csak ebben a fizikai munkában ismerkedtem meg vele közelről. A virágöntözés és közben a növények megfigyelése csöndes boldogság, elcsendesülés. A kerti munka tehát nem a megfelelő kifejezés. A munka eredetileg gyötrelmet és fáradozást jelent. A kertészkedés ezzel szemben boldogít. A kertben kipihenem magam az élet vesződségeiből." 

A tárlat március 8-ig tekinthető meg a galéria nyitvatartási idejében. A kiállításhoz több tárlatvezetést és workshopot is szervezni fognak.  

A kiállítást Házas Nikoletta esztéta fogja megnyitni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!