Száz éve történt Baranyában

2023.03.11. 19:28

Az egyik gyerek a vasúton, a másik a klinikán született meg

Zs. J.

A kép illusztráció

Fotó: Svetlana Satsiuk

Érdekes ikerszülésről számolt be a Dunántúl című lap. Az eset 100 évvel ezelőtt történt.

Orvosi szempontból is érdekes ikerszülés történt 1923. február 2-án részben Villány és Pécs között a vasúton, részben pedig az akkori pécsi Erzsébet Tudományegyetem szülészeti klinikáján. Mint a Dunántúl írta: Régert György villánykövesdi kisbirtokos február 2-án a reggel vonattal be akarta hozni a feleségét, született Habich Rozáliát Pécsre, hogy a klinikán megszülje gyermeküket.

Alig hogy a vonatra felszálltak, és az első állomást, Palkonyát elhagyták, az asszony egy egészséges fiúgyermeknek adott életet. Az örvendetes esemény természetesen nagy szenzációt okozott a vonat utasai között, akik siettek gratulálni a szülőknek. Pécsre érve az anyát és az újszülöttet beszállították a klinikára. Pár óra múlva az asszony itt egy másik fiúgyermeknek is életet adott. Az első fiú a Ferenc, az utóbbi a János nevet kapta.

A családi örömet azonban hamarosan kettétörte a kegyetlen sors. A klinikán megszületett fiúcska hat óra múlva meghalt.

A Dunántúl beszámolója szerint, érdekes volt még, hogy az ikerszületést az édesapának kellett igazolni az anyakönyvi hivatalban. Az ok az volt, hogy a pécsi klinikán csak az egyik gyerek született, onnét csak egy születést jelentettek be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!