Fókuszban a pszichológia

2023.03.18. 10:40

Ismerjük meg jobban saját magunkat és környezetünket

Az Együtt Egyedül a hívószava az idei Pécsi Pszichológus Napoknak, röviden a PSZIESZTA rendezvénysorozatnak, amelyre március 23 és 25 között kerül sor a Pécsi Tudományegyetem Pszichológia Intézetében.

Cz. E.

Fotó: Karnok Csaba

A már többszöri alkalommal megtartott rendezvény célja, hogy a pszichológia területén belül kevésbé jártas, ugyanakkor érdeklődő emberek számára közelebb hozza a pszichológiai témájú előadásokat. 

Az idei PSZIESZTA keretein belül az elmúlt évek korlátok közé szorított személyes kapcsolódásai után szeretnék a szervezők közösen felfedezni, hogy mivel is kell szembesülnie a 21. század emberének az őt körülvevő társas környezetben.  

A rendezvényt március 23-án Dr. Sz. Makó Hajnalka klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus, szakpszichoterapeuta előadása nyitja, amely során a várandósághoz kapcsolódó veszteségélmény sajátosságaival, a szülőkre és a tágabb családi rendszerre gyakorolt hatásával, a gyászmunka folyamatáról beszél. Az első napon Ilea Izabella előadásában egy vezetéspszichológiai téma is terítékre kerül Teljesítmény és közösségiesség? Mi fontosabb a 21. század vezetőjének? címen. 

A konferencia harmadik előadását Dr. Hesz Ágnes egyetemi docens tartja Tabu-e a halál? néven, amely során arra a kérdésre is keresi a választ, mint például, hogy “Valóban nem tud mit kezdeni a modern ember a halállal?”. Az első nap előadássorozatát Jakobovits Kitti pszichológus, irodalomterapeuta zárja, aki arról tart előadást, hogy hogyan segíti az irodalom a pszichológust az elszigeteltségről, az emberi kapcsolatokról és a saját életünk feletti felelősség vállalásáról szóló önismereti folyamatok vezetésében. 

Március 23-án a műhelyfoglalkozásokat az Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány nyitja, ezt a Pécsi Autizmus Alapítvány műhelye követi, majd Paár Julianna zeneterápiás alkotóműhely foglalkozása zárja a sort.  

Március 24-én Kapitány-Fövény Máté indítja az előadássorozatot, aki A másik után sóvárogva - Függőségek mint emberpótlék címen tart előadást. Őt Schell Gergely követi, aki olyan kérdésekre keresi a választ, hogy “Hogyan segít a relaxáció a kiégésben?”, vagy hogy “Hogyan növelhető az egyén rezilienciája?”. Harmadikként Sebestyén Rita következik Rejtőzködő autizmus című előadásával. Őt Dr. Hoyer Mária követi, akinek előadásának főkérdése, hogy “Miért boldog a szenvedélybeteg társa, ha szenved a másik?”. Az előadássorozat zárásaként pedig egy kerekasztalbeszélgetést tartanak, amelynek középpontjában az oktatás, a nevelés témája áll.  

A pénteki napon tartanak egy hallgatói szekciót is, amelynek keretében az egyetem diákjai kipróbálhatják magukat előadóként a délelőtti órákban. Délután pedig Kerekes Valéria tart egy műhelyfoglalkozást Magányosak-e a mesehősök címen, majd a Nők a Nőkért Egyesült kap teret, hogy körbe járják azt a kérdést, hogy hogyan tehetünk a nőket ért bántalmazás ellen.  

A harmadik napon angol nyelven tartanak előadásokat, amellyel a nemzetközi hallgatóknak szeretnének kedvezni. 

További részletekért, időpontokért, a műhelyfoglalkozásokra való regisztrálásért érdemes felkeresni PSZIESZTA - Pécsi Pszichológus Napok Facebook oldalát.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!