Megpróbálják igazolni a százmilliós kiadásokat

2023.03.04. 17:14

Kampánytémát csinál a baloldali városvezetés a sikertelen pécsi feljelentgetésekből

B. M.

Már a városi intézmények és cégek ellenőrzése kapcsán is a 2024-es kampányra készül a baloldali városvezetés. A Pénzügyi és Ellenőrzési Bizottság számára ugyanis olyan ellenőrzési terveket javasoltak, amikkel az a céljuk, hogy igazolják a több száz milliós költéseiket ügyvédi díjakra, megemelt cégvezetői fizetésekre és prémiumokra. Az egyik ilyen lesz ebben az évben a „Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. ingatlangazdálkodásának eredménytermelő képessége a 2017–2019 és a 2020–2022 időszakokban, illetve ezen időszakok összehasonlítása”.

Mint ismert, a vagyonhasznosító vezérigazgatója, Szabó Szilárd az elmúlt években évente bruttó 38 millió forintos fizetést és prémiumot kapott, és csak tavaly 41 millió forintnyi prémiumot osztottak szét a cégvezetők között a vállalatnál. Ez az a cég, ahol korábban még egy HR-igazgató – Péterffy Attila polgármester volt hőerőműves munkatársa – is bruttó egymillió forint felett kereshetett.
A másik kritikus kérdést szintén a baloldal kezdeményezte, ez lenne „a pécsi önkormányzatot, intézményeit és gazdasági társaságait érintő jogi és pénzügyi átvilágítási jelentések, valamint az azok elkészítésére vonatkozó ügyvédi és pénzügyi megbízási szerződések, teljesítési igazolások, számviteli bizonylatok vizsgálata”.

Ez utóbbi kapcsán pedig beszédes, hogy az átvilágításokra költött – egyes számítások szerint – 100 milliós kiadás ellenére ugyan 22 feljelentést tettek, de végül egyetlenegyben sem értek el eredményt a hatóságoknál mindeddig. Ezért Péterffy egy propagandainterjúban még korrupcióval vádolta meg a rendőrséget, mert szerinte „kényszerből” nem folytatták le az eljárásokat, mindenesetre úgy vélekedett, hogy az „elszámoltatás megtörtént”. A „munkát” egyébként az a Bodnár Imre ügyvéd vezette, aki kamarai elnöki posztért is indult sikertelenül, de korábban MSZP-s parlamenti képviselő-jelöltséggel is próbálkozott.
Arról is készül jelentés jobboldali kezdeményezésre, hogy a 2014–2020-as EU-s támogatási időszak pécsi pályázataiból mennyi teljesült, készült el, vagy mennyit mondtak vissza. Ennek főként azért van jelentősége, mert 2019 óta több projektet is lefújtak. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!