Mivel magyarázzák?

2023.03.17. 15:04

Káosz lett az építményadó befizetéséből, késve adták át a leveleket

Sok pécsihez hasonlóan munkatársunk is március 14-én kapott csekket arról, hogy 16-ig be kellene fizetnie az építményadót, esetében közel nyolcezer forintot.

B. M.

Fotó: Löffler Péter

Ahogy más is, úgy mi is olyan levelet kaptunk kézhez, amiben nem túl egyértelműen szerepelnek az adatok, hiszen az építményadót már február 2-án lekönyvelték, az adószámla-kivonatot pedig február 14-én keltezték.

Ebben pedig szerepelt kétszer 5350 forint, mint „kézbesítésre váró tétel”, miközben éppen egy 5350 forintos csekket mellékeltek a levélhez szintén március 16-ai befizetési határidővel. (Ezek után az már szinte mellékes, de március 15-i dátum szerepel a határozatban.) Aztán az volt a szövegben, hogy a kézbesítéskor fizetendő tétel 1977 forint. 

A példaként szereplő ügy tisztázása kapcsán nem kaptunk konkrét választ adótitokra hivatkozva, holott éppen emiatt csak a saját adatainkról kérdeztünk. 

Mindenesetre nem tudhattuk meg, hogy ki és mikor, milyen körülmények között döntött úgy, hogy meghosszabbítják állítólagosan a befizetési határidőket, mert általánosan az „önkormányzatot” jelölték meg, viszont a közgyűlés nem döntött ilyesmiről. 

Portálunknak azt mondták az önkormányzattól, hogy az ASP.Adó szakrendszerben a főosztály már február elején legenerálta az idei, csökkentett adóról szóló határozatokat és az év elejei egyenlegértesítőket, de a postai kézbesítésre történő átadásuk a szakrendszer működési hibái miatt a korábbi évekhez képest később történt meg. Hozzátették: az adócsökkentéssel nem érintett építmények után 2023. első félévre megállapított építményadó és telek­adó fizetési határideje március 31-re módosul. E változás átvezetése a szakrendszerben folyamatban van. A csökkentett építményadó első félévi részletének befizetési határideje pedig nem 2023. március 16., hanem a határozat véglegessé válását követő 15. nap lesz, fellebbezés hiányában ez a közlést követő 30. nap – tették hozzá. 

Egyébként a pécsiek a kézbesítést kaotikusnak mondták, egyesek arról is beszámoltak, hogy volt, ahol egyszerűen valakik bedobták a leveleket a postaládájukba, akik nem is tűntek postásnak, máshol meg az értesítők miatt kellett sorban állniuk a postán. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!