Díjazott a Mecsek Enduro

2023.03.23. 10:40

Két keréken száguldva is a természet legyen az első

Elsősorban a példaértékű összefogást, illetve az egész évben egyre nagyobb turistaforgalmat vonzó népszerűségét díjazva a Mecsek Enduro hegyikerékpár-verseny szervezőinek ítélte a 2022-es Baranyai Idegenforgalmi Díjat a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara.

Szűcs Zsolt

Hét esztendeje egy lelkes kis kerékpáros csapat főként szlovéniai versenyeken szerzett tapasztalataira építve gondolta úgy, hogy a Kelet-Mecsekben is akadnak olyan alkalmas terepek, mint az Alpok lejtőin, így a tettek mezejére lépve Kövestető térségében megépítették az ország első endurópályáját. Ahogyan persze Rózsavölgyi Péter, a Mecsek Enduro Klub főszervezője immár a friss kamarai díj birtokában visszagondol a kezdetekre, az út sokkal hosszabb és rögösebb volt az első versenyig, mint azt bevezető mondatunk sugallja. 

– Mint a véres rongyra, úgy néztek ránk először az erdészek és a legkülönfélébb hivatalok, amelyeket az engedélyekért felkerestünk, ám szerencsénkre ezzel együtt sem állítottak elénk akadályokat, így 2016-ban már igazi versenyen szemlélhettük az eredményeket. És mert példásan betartottuk minden vállalásunkat, a nagy létszám ellenére is vigyáztunk a természetre, szép lassan fordult a kocka, nemcsak elfogadtak bennünket, de minden támogatást megadnak rendezvényeinkhez. Mára az egész országból csodájára járnak annak a példás kapcsolatnak, amelyet az erdészettel, önkormányzattal, sőt, az egyre keresettebb környékbeli szállásadókkal kialakítottunk – sorolja a röpke pár esztendő látványos sikereit. 

A Mecsek Enduro épített, de környezetbe illeszkedő, a versenyeken a Zengőre és a Hármashegyre is átnyúló pályáin pedig már országos bajnoki futamokon méri össze tudását az egyre rangosabb kerekesekből álló nemzetközi mezőny.

Ám a szervezők az amatőrökre, családokra is gondolnak, így a folyamatosan bővülő pályarendszer különféle nehézségi fokú terepeket is magába foglal. Nagy részük egész évben, egyelőre ingyenesen látogatható, és egyre népszerűbb a túrázók, az e-­bike-osok, a hölgyek és a gyerekek között is – utóbbiakat Hosszúhetény határában már önálló pumppálya is várja. 

Ahogyan Rózsavölgyi fogalmaz, mivel egyre többen látogatnak ki az erdőkbe kerékpárral, újabban elektromossal is, ám közben nincsenek igazi nyomvonalak, és a hivatalos szabályozás is várat magára a turistautak használatáról, a legfontosabb, hogy a bringások legyenek tekintettel a gyalogosokra, és fordítsanak különös figyelmet a természeti értékek megóvására két keréken is. 
 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!