Eredetvédelem elé kerül

2023.03.01. 07:01

Megkezdődött az új REDy borok kóstolása

Készül a Villányi Borvidék közösségi bisztróbora, a Villányi REDy hatodik évjárata. A bortermelők a múlt héten megkezdték a közös műhelymunkát, megkóstoltak már pár mintát is.

Rajnai-Zsíros Krisztina

 A Villányi Borvidék termelői hat éve elhatározták, hogy a piaci trendekhez igazodva egy olyan bort alkotnak meg, amely a borvidék könnyed, mosolygós arcát mutatja meg a borkedvelő közönségnek. A REDy, a Villányi borvidék „Y” generációs közösségi bisztróbora pont olyan, mint a készítői, a fiatal és örökifjú villányi borászok. 

Könnyed beszélgetős délutánokhoz

A villányi borok kapcsán él az a sztereotípia, hogy mindegyik nagy testű, barrikolt, alkoholban gazdag, magas árral rendelkezik. Ezek a jellemzők egy bizonyos borkategóriára rá is illenek, mellettük ugyanakkor a REDy alacsony alkoholtartalmú, hordó nélküli, nem magas árú bor, melyek megjelenését minden évben húsvétra időzítik. A késő tavasztól a kora őszig tartó időszakban, kellően behűtve kiválóan illik például egy grillezéshez, könnyed beszélgetős délutánokhoz.

A REDy egy portugieser alapú házasítás, amelyben megjelenhetnek egyéb más Villányban honos fajták is. Oportót 51–66 százalékban kell tartalmaznia, emellett a hazai fajtáké (blauburger, kadarka, kékfrankos és zweigelt) 20–49 százalék, míg a nemzetközi fajták aránya 0–14 százalék lehet. Mindezek teljesülése sem elég azonban ahhoz, hogy a bor Villányi REDy lehessen, ahhoz ugyanis át kell mennie a borvidék REDy-ket bíráló eredetvédelmi bizottság minősítésén. Aki megkapja a minősítést, az használhatja a nevet és az egységes arculatot. Ezzel szeretnék azt elérni, hogy hasonló, gyümölcsös, élénk színű, jó savval rendelkező, szép, fiatalos bort készítsenek.

Már túl vannak az első kóstoláson

A múlt héten a bortermelők összeültek az első kóstolóra, amely jó alkalom arra, hogy megkóstolják és véleményezzék egymás borait is, és képet kapjanak az idei évjáratról is. Most két olyan tétel volt, amely mindenki egyöntetű véleménye szerint nem fér bele a REDy stílusába. Jövő héten már az első eredetvédelmi kóstoló lesz, amikor is már a kész borokat minősíti a bizottság. 

Gere Zsolt Pincészeténél a kezdetektől – 2018-tól – készítenek REDy-t, és mint mondta, az irány idén is hasonló lesz, portugieser, kékfrankos és merlot házasításából készül. A korábbi években kadarka volt a merlot helyén, viszont már tavaly is kevés volt nekik, így nem ide használták.

– Alapvetően a 2022-es borok nagyon szép borok, és ez a REDy-n is látszik. A 2022-es oportó jellegzetessége, hogy a piros bogyós gyümölcsök, kicsit a túlérett gyümölcsös jegyek is megjelennek benne, így egy kicsit sötétebb színnel is rendelkeznek, tehát ebből adódóan a REDy-k is egy picit sötétebb színnel, ropogós, feszes gyümölcsösséggel bírnak. A textúra pedig tényleg könnyű, elegáns, olyan, amilyennek lennie kell

 – mondta a borász.

Az idén a korábbi évekhez hasonlóan a Villányi Borvidék több mint tíz termelője fog REDy-t készíteni, és mint a múlt heti kóstolón kiderült, valamennyien 3000 palack körüli, vagy inkább afölötti mennyiséget terveznek készíteni.

Húsvétra megjelenik az új évjárat

A Villányi Borvidék 2022-es évjáratú közösségi bisztróbora, a Villányi REDy a Portugieser Du Monde Kóstolófesztiválon debütál majd, melyet a pécsi Dóm Kőtárban rendeznek meg április 15-én. A program a közép-európai portugieser borok sétáló kóstolója, melynek keretében számos hazai és külföldi portugiesert, portugieser alapú házasítást, valamint a pincészetek jellemző stílusát reprezentáló más borokat is bemutatnak. A Villány vidám arcát felvillantó Villányi RedY a főszervező Villányi Borvidék közösségi standján, a termelők személyes prezentálásban lesz megkóstolható.

Ezen kívül a Portugieser Du Monde Kóstolófesztiválon a Magyar Borszakírók Köre által választott Super 12, azaz a 12 legjobb magyar fehér- és vörösbor is megkóstolható lesz, és itt adják át a Magyar Bor Nagydíj okleveleit és serlegeit is. További részletek a rendezvénnyel kapcsolatban a „Portugieser du Monde Kóstolófesztivál 2023” facebook eseménynél, illetve a villanyiborvidek.hu weboldalon olvashatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!