Őrizni kell a méltóságot

2023.03.29. 16:54

Méltóság mezeje: idén is nárciszok közt sétálva hívják fel a figyelmet

Az emberi méltóság az élet utolsó pillanatáig megőrizhető – többek közt erre hívja fel a figyelmet a „Méltóság mezeje” című rendezvény, amelyet március 31-én rendez a Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány.

W. K.

A halál az élet természetes része, az emberi méltóság életünk végéig megőrizhető és meg is kell őrizni – ezt a szemléletet igyekszik tudatosítani a Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány tevékenysége során. A Pécsett, Mohácson, Komlón, és ezek térségeiben elérhető szolgáltatás a súlyos állapotú, a gyógyíthatatlan betegek otthoni szakellátásában, családjaik támogatásában nyújt segítő kezet.

A Méltóság Mezeje programhoz - amely egy Angliából indult nemzetközi mozgalom – az Alapítvány 2008. őszén csatlakozott. Azóta minden évben ősszel nárciszhagymákat ültetnek Pécs belvárosában, majd tavasszal tesznek egy sétát sárga színben pompázó növények mentén vezető úton, felhívva a figyelmet az emberi méltóság életvégéig történő megőrzésének fontosságára, a társadalmi felelősségvállalás szükségességére. 

Évekig a Méltóság Mezeje helyszíne Pécsett az Északi Belső Várfal sétánya volt, pár éve azonban a virághagymák ősszel a Sétatérre kerülnek, majd nyílnak tavasszal a virágok Cella Septichora és a Rózsakert közötti területen. A rendezvényt minden alkalommal kulturális program is kíséri, amelynek ezúttal a Leőwey Klára Gimnázium Díszterme ad otthont március 31-én 15 órai kezdettel. Az ünnepi beszédek mellett pécsi óvodások, iskolások, valamint a PTE Pannon Gyermekkara adnak műsort. 

Udvaros Renáta, a Magyar Vöröskereszt Baranya Vármegyei Szervezetének igazgatója, a március 31-i Méltóság Mezeje rendezvény védnöke, a téma kapcsán kiemelte: ahogy minden családnak például az ünnepek alkalmával is megvannak a saját szokásai, hagyományai, úgy az idősekről való gondoskodásban is nagyon fontos, hogy milyen mintát látunk, illetve mutatunk.  A beteg, idős családtagokról, szülőkről való otthoni gondoskodás az életünk része, a Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány munkatársai ennek szakszerű ellátásában nyújtanak nélkülözhetetlen segítséget.

A nárcisz a reményt is szimbolizálja

A Méltóság Mezeje kampány központjában a nárcisz áll - ez a virág a világon mindenütt a rákbetegek, illetve a rákban haldoklókat gondozó szervezetek szimbóluma, illetve jótékonysági tevékenységben az életnek, a reménynek, a halál legyőzésének, a szeretetnek, a ragaszkodásnak a jelképe.

A Méltóság Mezeje programhoz minden alkalommal iskolák, óvodák is csatlakoznak. 

– Cél, hogy már gyermekkorban elkezdődjön egy olyan tudatos nevelés, amely a betegséghez és az elmúláshoz való viszonyt természetessé teszi, és fejleszti a gondoskodás és segítségnyújtás iránti nyitottságot – hangsúlyozza a Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány. 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!