Szép kihívás gazdának lenni

2023.03.08. 19:50

Rittlinger József mindig a gazdálkodók érdekeit képviselte

Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara baranyai elnöke lett Az év embere a Dunántúli Napló és a bama.hu közönségszavazása alapján. Ez alkalomból is kérdeztük őt az életpályájáról, valamint a szakterületéről.

Zs. K.

– Hogy fogadta a közönségszavazás eredményét? 

– Nem versenyként éltem meg, úgy gondolom, hogy a többi jelölt is mind kiemelkedő egyéniség, személyiség. Mindenki eredményes más-más területen, hiszen ha megnézzük, a gyerekorvostól kezdve színházigazgatón át a várkapitányig széles kört mozdított meg ez a kezdeményezés. Azt gondolom, hogy itt az ismeretség döntött egy picit jobban. Ezúton is mindenkinek köszönöm, aki rám szavazott. Én egy kis faluban születtem itt Baranyában, Sombereken, ahol gyerekkoromban még sárosak voltak az utak. Paraszti családból származom, onnan indultam, így minden elismerésre megtiszteltetésként tekintek. 

– Mik voltak a kiemelt pontok a pályája során? 

– 2010-től tehát már a legelejétől csatlakoztunk a Magyarok kenyere programhoz, 2017-től a Magyarok Kenyere Alapítvány kuratóriumi elnöke vagyok. Büszke vagyok rá, hogy kiterjesztettük, kiszélesítettük ezt a kezdeményezést, és egy olyan országos programot alakítottunk ki belőle, amelynek eredménye már minden magyarlakta településen érezhető. Az elején arról szólt ez, hogy a külhoniakat segítsük, de miután annyi gabona jött össze, szerencsére tudtunk adni belföldre is. Ezt nagyon nagy dolognak tartom. 2012-től töltöm be a kamarai elnöki tisztséget itt Baranyában. Tizenkétezer tagja van itt Baranyában a kamarának, a gazdálkodókat folyamatosan segítjük, ismerjük a problémákat, a nehézségeket, mindenre próbálunk megoldást keresni. Nagyon sokat járjuk a megyét, szakmai fórumokat szervezünk. Kiemelt figyelmet szentelünk a promóciókra is, akár méz-, akár a vadhús-, akár a dinnyefogyasztás elősegítése érdekében, de a magyar termék népszerűsítésében is nagy szerepet játszunk. Iskolákba, óvodákba is rendszeresen ellátogatunk, hogy már a gyerekek figyelmét is felhívjuk ezek fontosságára.

– Hogyan lehet ma a gazdálkodást a fiatalok számára vonzóvá tenni? 

– Most szerintem egy kicsit nehezebb az indulás a fiataloknak, mert nehezebb földet szerezni, de egy gépberuházás is sokkal nagyobb kihívás. A mi időnkben sem volt annyira könnyű, de akkor még mások voltak az igények, más lehetőségeink voltak. Most egy kicsit már a föld jobban koncentrálódik gazdaságokhoz. Sombereken például 50 gazdálkodó volt régen, most már csak 10, és ez a tendencia megy mindenhol. Mindemellett azonban nem lehetetlen vállalkozás. Nehéz szakma, komplikált, összetett, de szép kihívás, így aki szereti a természetet, annak ajánlom a mezőgazdasági pályát. Már csak azért is, mert egészen más a gazdálkodás, mint régen volt. Modernizált okos eszközök, korszerű, kényelmes gépek segítik a munkát. De gazdálkodni nem csak mezőgazdaságban lehet, ott az állattenyésztés, kertészkedés, kézműves termékek előállítása, tehát a lehetőségeket érdemes mindenkinek kihasználnia, aki érdeklődést mutat az ágazat iránt. 

– Családjáról, illetve hobbijáról mit tudhatunk meg? 

– Egy feleségem, két gyermekem és egy unokám van. A fiam velem dolgozik a családi gazdaságban, a lányom agrármérnök, ő is velünk dolgozik, illetve most GYED-en van a kisfiával. Egyébként a vőm is  velünk dolgozik a családi gazdaságban. Római katolikus vagyok, illetve a családom minden tagja meg van keresztelve. Igyekszem a vasárnapi szentmiséken részt venni, és minden évben támogatom az egyházközösséget, pénzadománnyal és gyakran egy meghatározott célra én vásárolok valamit. Szabadidőből van a legkevesebb, de a vadászatra még igyekszem időt szakítani.

Gazdálkodó, vadász és önkéntes tűzoltó

Rittlinger József Sombereken született, ott járt általános iskolába, majd Mohácson, a Dr. Marek József Szakközépiskolában szerzett technikusi végzettséget. Utána a sombereki szövetkezetben dolgozott. Érdeklődött a vadászat iránt, így elvégzett egy vadgazdálkodási technológusi iskolát, amely után tagja lett a helyi vadásztársaságnak, illetve 16 éven át vadászmestere volt. A mai napig több egyesület tagja, mindig a gazdálkodókért dolgozott, 2002-ben megalapította a Somberek és környéke gazdakört, illetve a Baranyai Gazdakörök Szövetségét, mindkettőnek elnöke. A Sombereki Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek édesapja volt a parancsnoka, és amikor ő nyugdíjba vonult, átvette tőle a stafétát, majdnem húsz évig volt a szervezet szakmai vezetője. Ez idő alatt nagy hangsúlyt fektettek a fiatalok nevelésére, országos versenyeket nyertek velük. A családi gazdaságuk Somberek és környékén 150 hektáron gazdálkodik. 2002-ben teljesen új telephelyet építettek, amelyet folyamatosan bővítenek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!