Döntött a kormány

2023.03.19. 07:01

Újabb 640 millió forintos támogatást kapott Szigetvár

Újabb, korábban félbeszakadt fejlesztést fejezhetnek be Szigetváron azt követően, hogy a kormány ismét jelentős ráemeléssel segítette meg a nyugat-baranyai várost – számolt be Nagy Csaba fideszes parlamenti képviselő.

Bóka Máté

Fotó: Löffler Péter

A miniszterelnök aláírásával megszületett az a kormánydöntés, amelynek értelmében jelentős, 640 millió forintos pénzügyi ráemeléssel folytatódhat a turisztikai vendégfogadó központ kialakítása a szigetvári várpark területén – közölte Nagy Csaba, a térség fideszes országgyűlési képviselője hétfőn a közösségi oldalán. A politikus kitért arra is, hogy eredetileg is 640 millió forintos uniós és kormányzati forrás állt rendelkezésre a projektre, tehát a mostani ráemeléssel megduplázta a kormány a fejlesztésre szánt keretet. 

A várhoz, annak parkjához és a gyógyfürdőhöz tartozó fejlesztés azért is nagyon fontos, mert jelenleg is zajlik másfél milliárdos támogatással a vár turisztikai attrakcióinak a fejlesztése, és hamarosan elkészül a Zrínyi Miklós és bajtársainak hőstettére emlékező kiállítás. 

A szigetvári gyógyhely komplex turisztikai fejlesztésére 2017-ben nyertek el forrást, s bár az építkezés elkezdődött 2018-ban, a munkát pénzügyi elszámolási vita miatt megszakították. A helyzet annyira elmérgesedett, hogy a kivitelezővel szemben a szigetvári önkormányzat tett feljelentést költségvetési csalás miatt, a nyomozást azonban bűncselekmény hiányában megszüntette a NAV. Erről pedig éppen a cég vezetője számolt be lapunknak, aki szerint a beruházás nagyobb hányadával ők akkor el is készültek, és nem követtek el jogsértést. 

A vállalkozóval azonban szerződést bontott az önkormányzat, és a vitás helyzet miatt alaposan meg is csúszott a kivitelezés. Ugyanakkor a város és a térség érdeke, illetve Szigetvár turisztikai vonzerejének emelése is azt kívánta, hogy a cselekvőképtelen évek után végre befejeződjön a fejlesztés. 

A korábbi tervek szerint a projekt keretében fedett játszóház, információs pont, kávézó és egy ahhoz tartozó nyitott terasz, több korosztály igényeit kielégítő játszótér, egy fedett terasz, egyéb szociális helyiségek, valamint egy street workout pálya is épül. Mindehhez kapcsolódóan pedig egy személygépjárművek és autóbuszok számára is alkalmas parkoló kialakításáról is szól a projekt dokumentuma. 

Ahogy Nagy Csaba közölte, a rendezvények lebonyolítására alkalmas központtal teljessé válik az a szolgáltatáscsomag, amely egymást kiegészítő kulturális és gyógyturisztikai attrakcióval vonzza a városba a látogatókat, hiszen innen mind a vár, mind a gyógyfürdő kényelmesen megközelíthető. 

Az óvoda újjáépítését is támogatta a városban a kormány

A látogatóközpont 100 százalékos ráemelése szinte példátlannak tekinthető, hacsak nem azt a szintén szigetvári esetet vesszük figyelembe, amikor az eredeti támogatási összeg dupláját lobbizta ki Nagy Csaba a kormánynál. Mint ismert, a kabinet annak idején több mint 266 millió forint többletforrást biztosított a Napsugár Óvoda befejezéséhez, aminek építése szintúgy megrekedt a kivitelezés közben előre nem látott műszaki gondok miatt. Ez az eredeti 133 milliós építési összeg 200 százalékát jelentette, így összesen közel 400 millió forintból épülhetett újjá az intézmény. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!