Fontos tanácsok

2023.04.16. 10:30

Itt a sütögetés ideje, de a grillezés akár fertőzéssel is járhat

Hamarosan itt a kerti grillezés szezonja. A szabad tűzön sütött ételek készítésekor is kiemelten fontos a higiénés szabályok betartása, hívják fel a szakemberek a figyelmet.

W.K.

Fotó: Ivanko80

Egyre melegszik az idő, hamarosan indul a kerti partik, a szabadban készített ételek szezonja. Az esetleges ételfertőzés, illetve ételmérgezés elkerülése érdekében néhány alapvető szabály betartása elengedhetetlen – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. 

A nyers élelmiszereken ugyanis előfordulhatnak megbetegedést okozó baktériumok, ezért különösen fontos, hogy grillezéshez mindig jó minőségű, lehetőleg frissen vásárolt húst használjunk, ha pedig mélyhűtött az alapanyag, akkor hagyjuk, hogy hűtőszekrényben előzőleg teljesen felengedjen, így grillezéskor a belseje is alaposan át tud sülni. 

Fontos, hogy a nyers alapanyagokat, mint a húst, a halat, és a további hőkezelés nélkül fogyasztandó élelmiszereket, azaz például a süteményt, gyümölcsöt mindig egymástól elkülönítve tároljuk. Alapszabály, hogy az ételkészítéshez csak tiszta eszközöket, edényeket szabad használni. A pácolás ideje alatt a húst hűtőszekrényben kell tárolni, és a felhasználás pillanatáig tartsuk a hűtőben a grillezni kívánt alapanyagokat is.

A szakemberek tanácsai szerint a húst célszerű közel azonos méretűre, nem túl vastagon szeletelni, így a rácson egy időben elhelyezett szeletek nemcsak alaposan átsülnek, de azonos idő alatt is készülnek el. Azt is javasolják, hogy a saláták mosása, szeletelése, az öntetek készítése lehetőleg a konyhában, és ne a szabadban történjen. – Ha mégis csak utóbbira van lehetőség, akkor gondoskodni kell elegendő ivóvízről, hogy a műveletek biztonságosan legyenek elvégezhetők. Nyers hús érintése, előkészítése után pedig különösen fontos a kézmosás – hangsúlyozza a Nébih. 

A grillezés során a tálaláskor is nagyon fontos bizonyos szabályok betartása: a kész­ételt mindig tiszta tányéron szolgáljuk fel, és úgy, hogy az a nyers alapanyagokkal, az azokhoz használt edényekkel, eszközökkel semmiképp ne érintkezzen. A legyektől is védeni kell az ételeket, salátákat, önteteket – mindent fedjünk le, ha a szabadban sütünk-főzünk! 

Mindig legyen a közelben oltóanyag!

– Egy hirtelen széllökés messzire röpítheti a parazsat, vagy a kerti asztalról ráfújhatja az éghető anyagot a tűzre. Ezért kerti sütögetéskor mindig legyen a közelben oltóanyag – hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem. – Ha befejeztük a kerti sütést-főzést, alaposan el kell oltani a tüzet, hiszen még napokig képes parázslani, így veszélyes lehet. Ahogyan bográcsozásnál a tüzet, grillezésnél a parazsat se hagyjuk magára, és a szúnyogok elűzésére használt fáklyákat és füstölőket is tilos felügyelet nélkül hagyni – hangsúlyozzák. 

– A bográcsozáshoz sokan már nem tűzifát, hanem gázrózsát vagy gázzsámolyt használnak. Gázüzemű berendezésekben csak a kimondottan azokhoz készült pentánálló gumitömítéseket és tömlőket szabad alkalmazni. A tömítéseket megfelelő időközönként cserélni kell, az újat gázszerelvényt árusító szakboltokban célszerű megvásárolni – tették hozzá. A legbiztonságosabb, ha szakemberre bízzuk a gázüzemű főzőkészülék beszerelését és javítását. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!