Enyhébb szabályok

2023.03.04. 15:04

Tiltott vegyszerekre is megvizsgálják az ukrán gabonát

A magyar gazdálkodók kérésére a vármegyei kormányhivatalok február közepén megkezdték az Ukrajnából érkező gabona átvizsgálását. Ukrajnában engedélyezett a génmódosított növények termesztése, és olyan vegyszerekkel permeteznek, amely az Európai Unióban évek óta tiltott. De nem ez az egyetlen baj az ukrán gabona terjesztésével.

Zs. K.

Az Agrárminisztérium február 13-án elrendelte az Ukrajnából Magyarországra importált gabona célellenőrzését annak érdekében, hogy elkerülhető legyen az előírásoknak nem megfelelő minőségű gabona felhasználása. A Baranya Vármegyei Kormányhivatal érdeklődésünkre arról tájékoztatta lapunkat, hogy március közepéig kiemelt figyelmet fordítanak azon vállalkozások ellenőrzésére, melyek nem saját előállítású gabonát használnak fel, illetve forgalmaznak (pl. takarmánykeverők, gabona-nagykereskedők). 

Az ellenőrzések során a hatósági szakemberek a gabonatároló létesítményekben a gabona nyomonkövethetőségét, tárolási körülményeit vizsgálják, továbbá a levett minták esetében a Nébih laboratóriuma több mint négyszázféle növényvédőszer-maradék, illetve toxin jelenlétét ellenőrzi. Az ellenőrzés-sorozat folyamatban van, annak eredményéről később tudnak majd tájékoztatást adni.
Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vármegyei elnöke elmondta, a baranyai agrárkerekasztal is megfogalmazta kérését az ukrán gabona átvizsgálása kapcsán.

– Nem csak nálunk, hanem minden vármegyében érezték a gazdálkodók, hogy nagyon nagy problémák vannak az ukrán gabonával, és már nemcsak gabonát hoznak Magyarországra, hanem a feldolgozott terméket, pl. lisztet, olajat is. Ukrajnában olyan vegyszerekkel permeteznek, ami nálunk már legalább 10–15 éve tiltott. 

Ott megengedett a génmódosított növények termesztése, a nagy táblákon ezzel segítik elő a termesztés hatékonyságát. Először úgy volt, hogy harmadik országokba mennek tovább az ukrán gabonaszállítmányok, ehelyett viszont váratlanul és ellenőrizetlenül rászabadultak a közép-európai piacra – magyarázta a baranyai elnök. Hozzátette, az ott használt szereket nem véletlenül tiltotta be az EU, hosszú távon kimutatható ugyanis ezeknek a vegyszereknek a káros hatása. A hazánkban engedélyezett és használt növényvédők sokkal környezetbarátabb, méhkímélőbb tulajdonsággal rendelkeznek.

Mindezeken felül az elmúlt hónapokban a környező országok, köztük Magyarország felvásárlói piacát is beterítették silány minőségű ukrán gabonával, amely miatt a magyar gazdálkodók nem tudják eladni a terményeket. Baranya vármegyében is találtak már ukrán gabonát, mint ahogy az egész országban, ukrán búzából és kukoricából már több millió tonnányi mennyiség van. Emiatt a magyar búza, árpa – hiába jó minőségű – gyakorlatilag eladhatatlan, a betakarításkorihoz képest a felvásárlási ára 25, a napraforgóé 35 százalékot esett, sőt a hazai gabona és olajos magvak felvásárlása szinte leállt. A felvásárlók azt mondják, talán áprilisban vagy májusban beindul a piac, akkor érdeklődjenek a magyar gazdálkodók.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában