Könnyen átteleltek

2023.04.24. 14:42

Kezdődik a kullancsinvázió: a Lyme-kór korai felismerése fontos a kezelés szempontjából

A kullancsok az enyhe időjárás miatt könnyen átteleltek, az elkövetkezendő heteken inváziójuk várható. Aki a szabadban tartózkodik, fontos, hogy törekedjen a csípés megelőzésére, többek közt megfelelő ruházattal, riasztószerekkel.

Wald Kata

Beköszöntött a tavasz, ami azt is jelenti, hogy itt a kullancsveszély. Az enyhe tél következményeként idén is a vérszívók inváziójára lehet számítani – aktivitásukhoz, amely a tavaszi hónapokban a leginkább jellemző, néhány napos enyhülés már elegendő. A kullancs meleg- és párakedvelő, várható, hogy az elkövetkezendő időszakban megjelennek az erdős, füves, ligetes területeken, illetve városi környezetben is játszótereken, kiskertekben, kutyafuttatókon stb. 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) tájékoztatója szerint hazánkban a kullancscsípés vírusos agyvelőgyulladáshoz, illetve Lyme-kórhoz vezethet. Előbbi fertőzés – ami egyébként védőoltással megelőzhető – az esetek jelentős részében tünetmentes, előfordul azonban, hogy 7–14 napos lappangási időt követően láz, fejfájás, izomfájdalom, rossz közérzet, étvágytalanság, émelygés, hányinger, hányás stb. jelentkeznek, majd néhány nap múlva a panaszok megszűnnek, és teljes a gyógyulás. – Minden ötödik betegnél azonban egy második, a rossz közérzettel, magas lázzal, erős fejfájással stb., kísért tünetegyüttes követi az elsőt, a csípés utáni 3-4. héten. A betegség ilyenkor kórházi ellátást igényel – hangsúlyozza az NNK. 

A Lyme-kór ellen védőoltás nincs, az egyetlen védekezési mód a kullancscsípés megelőzése. A fertőzés korai tünete csípés helyén keletkező, a széli részen lassan növő, ovális alakú bőrpír – az időben való felismerés fontos, mert így antibiotikummal kezelhető. Ha ez elmarad, életre szóló krónikus betegség jöhet létre. 

Baranyában – mint azt a Baranya Vármegyei Kormányhivataltól megtudtuk – a bejelentett Lyme-kóros esetek számában évek óta nincs jelentős változás: a 2022. évre vonatkozóan 22 ilyen esetet tartanak nyilván. 

Ajánlatos a csípést megelőzni

A kullancscsípés megelőzése érdekében javasolt a zárt, de szellős ruházat, illetve széles karimájú kalap. A szabad bőrfelületeket kullancsriasztó szerekkel lehet védeni, szigorúan betartva a készítmény használati útmutatójában foglaltakat. A szabadban eltöltött idő után pedig a test alapos átvizsgálása elengedhetetlen. Ha ennek során kullancsot találunk, ne nyomkodjuk, csavarjuk, mert ezzel növeljük a fertőzés kockázatát. A szakemberek a kullancscsipesszel történő eltávolítást javasolják. A krémek, olajok, ecet vagy gyufa használata is tilos, és az is tévhit, hogy a B-vitaminok tartós fogyasztása csökkenti a kullancscsípés esélyét. Fontos az is, hogy kertünket tartsuk rendezetten, nyírjuk a füvet, a kullancsok által kedvel bozótos területeket pedig igyekezzünk eltávolítani. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!