Bogdán János-díj

2023.04.17. 16:25

Kitüntetésben részesült a közel harmincéves Gandhi

Először adták át a Bogdán János-díjat, amelyet abból a célból alapítottak meg, hogy az olyan roma és nem roma polgárok, valamint közösségeket ismerjék el, akik sokat tettek Pécs roma közösségének kirekesztése ellen.

Cz. E.

Fotó: Laufer László

A kitüntetést első alkalommal a díj névadója által alapított pécsi Gandhi Gimnázium, Technikum, Kollégium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola kapta, ezért nem is meglepő, hogy a díjátadó helyszíneként is ezen oktatási intézmény szolgált.  

Bogdán János, Európa első cigány iskolaigazgatója a Gandhi Gimnázium egyik alapítója volt, aki szívügyének tekintette a cigányság felemelkedését. A tanítás a régió településeiről érkezett ötvenhat diákkal indult meg, akik egy felkészítő, azaz nulladik évfolyamon kezdték meg a tanulást. Az első félév legfontosabb feladata az volt, hogy a tanulók közötti tudáskülönbséget csökkentsék.

Az intézmény már huszonkilenc éve a magyarországi cigány/roma közösségek szolgálatában áll, amely nem akar egy lenni az oktatási intézmények sorában, küldetése, társadalmi szerepe van.  Az itt tanuló fiatalok lehetőséget kapnak, hogy megmutassák tehetségüket és tudásukat. Mindemelett fontos szerepet játszik az iskola a cigány/roma kultúra és értékek megőrzésében, valamint megtartásában. Az intézmény mindkét magyarországi cigány nyelvet tanítja, az oktatást pedig beás és lovári nyelvi táborokkal, népismerti vetélkedőkkel és cigány közösségeket bevonó programokkal színesítik.

A Gandhi Gimnáziumban a felnőttek számára is biztosítanak érettségit célzó képzéseket. Közel száz felnőtt – cigányok és nem cigányok, azonos célokért – ülnek be munkaidő után az iskolapadba.  

Közel három évtizednyi történelem, rengeteg munka és az ebből következett számos eredmény áll a Gandhi Gimnázium mögött, amelyre az intézmény közössége büszke is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!