Tudatosabban bánnak a földdel

2023.04.27. 16:53

Lelkesen mentek végig a játékos vetélkedő állomásain a diákok

Óvodásokkal és általános iskolásokkal telt meg a Pécsi Tudományegyetem Botanikus Kertje április 27-én, akik a Környezetünk-egészségünk- közös jövőnk vetélkedő második fordulóján vettek részt, amely az ÖKOJÁTÉK nevet viselte.

Cz. E.

Hatodik alkalommal rendezte meg a PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 1. számú Általános Iskolája az idei tanévben a Környezetünk-egészségünk-közös jövőt vetélkedőt, amelynek középpontjában a környezettudatosság és a fenntarthatóság állt.

Az első forduló online valósult meg, melyre 3 városból 81 csapat, 324 gyermek jelentkezett. Az óvodásoknak és az 1-2. évfolyamosoknak plakátokat kellett készíteniük, a 3. és 4. osztályosok pedig egy online kvízjátékban mérték össze tudásukat a tudatos vásárlással a középpontban.

A legfigyelemfelkeltőbb plakátokat készítő, valamint a kvízben legtöbb pontot elérő csapatok jutottak be a második fordulóra, amely egy szabadtéri ökojáték volt. A vetélkedő keretében 8 állomáson kellett feladatokat megoldaniuk a gyerekeknek, akik lelkesen vetették bele magukat a játékos megmérettetésbe. Megismerkedtek a gyerekek azzal, hogy milyen szappant és milyen vizet érdemes otthon használni, de egy japán zero waste csomagolási móddal is. Kapszulából készített társasjátékot is kipróbálhattak, ügyességi játékokban is összemérték tudásukat a versenyzők, valamint találós kérdéses és növényfelismerő állomáson is jártak.

Összesen tizennyolc csapat versenyzett hat intézményből – PTE GYÁIG 1. számú Általános Iskolája, PTE GYÁIG Deák Ferenc Gimnáziuma és Általános Iskolája, PTE GYÁIG Óvodája, Illyés Gyula Gyakorló Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Gyakorlóóvoda, Sportóvoda Pécs, Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolája.

Józsa Tímea tanítónő elmondta, hogy hat évvel ezelőtt a PTE GYÁIG 1. számú Általános Iskolája még nem volt ökoiskola, de már akkor szerettek volna egy olyan játékos vetélkedőt létrehozni a gyerekeknek, ami a fenntarthatósági szemléletüket formálja. Fontosnak tartják az intézményben, hogy a zöld gondolkodással minél hamarabb megismerkedjenek a gyerekek, hiszen a mostani óvodások, illetve alsó tagozatos gyerekek már abba a generációba tartoznak, akik már sokkal tudatosabban fognak bánni a földdel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!