Még megtudhatod, mi az a Karakulit

2023.04.22. 10:16

Nincs megállás, az árnyak tovább járják a pécsi belvárost

És már el is hoztuk a II. Nemzetközi Karakulit Árny-Játék Fesztivál és Kiállítás negyedik napjának, azaz április 22-ének az előadásait.

Cz. E.

Fotó: Laufer László

Ha mindenen részt akarunk venni, akkor nincs későig alvás, hiszen már délelőtt 10 órakor várják a szervezők a Pécsi Horvát Színházba az érdeklődőket a Fűvel Fonva című előadására, amely egy meztelen szerzetes, egy császár, egy tábornok és egy elefánt történeteit meséli el. A darab meséi A Zen iránytűje és A legszebb zen mesék gyűjteményekből származnak.  

Az aznapi második előadás délelőtt 11 órakor startol el A fehér kígyó legendája néven a Művészetek és Irodalom Házában. A darab története a kínai népmesék világának egyik legrégebbi, sokáig csak szájhagyomány útján élő mítosza. Ezt a legendát a Tunh-Hua Árnyszínház Tajvan legrégebbi tradicionális árnyszínházi csoportja adja elő.  

A Széchenyi térre újra visszatér az ingyenes árnyjátéki produkció, amely a Diogenész - Ablak a világra címet viseli. 

Délután 5 órakor a MárkusZíház ad otthont Az Ég-Ígérő fa előadásnak. A darabot egy Erdélyből érkező család eleveníti meg. A család három lánya az első Karakulit fesztivál hatására álltak neki bábot készíteni, majd játszani. 

A Művészetek és Irodalom Házában a fesztivál résztvevői ismét találkozhatnak Drew Colbyval, aki délután 5 órakor egy gyermek műsorral várja az érdeklődőket. A nézők szeme láttára alkot rajzfilmet, amely csupán sötétségből és fényből jön létre.  

Április 22-én lesz látható először a Ramajana című előadás, amelynek keretében egy egyedülálló indiai templomi árnyjáték, a Tholpavakoothut részesei lehetnek a nézők.  Krishnan Kutty Ramachandra Pulavar családja 12 generáció óta őrzője ennek az őrsi tradicionális, rituális művészeti formának. A Pécsen látott előadás a tamil eposz, a Kamba Ramayana-ból kiválasztott versekre épül.  

És ezen a napon is várják a szervezők a MárkusZínházba a rövidfilmes szelkció megtekintésére este 10 órakor. 

Ezeken kívül kiállítások és workshopok is várják az érdeklődőket.

Részletekért, jegyvásárlásért érdemes felkeresni a karakulit.hu weboldalt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!