Hiába kérdeztünk a tarvágásról

2023.04.03. 19:15

Péterffy Attila: „letermelték a faállományt” a tettyei kutyafuttató szomszédságában

Még február végén számoltunk be arról, hogy közvetlenül a tettyei vízbázis szomszédságában, természetvédelmi oltalom alatt lévő terület mellett fákat és bokrokat vágtak ki a Felsőgyükési út mentén.

B. M.

illusztráció

Fotó: Cseh Gábor

Lapunknak a közeli, tettyei kutyafuttatóra járók jelezték, hogy első ránézésre erdőirtásnak tűnik az, ami történt, hiszen évtizedekig zölddel, erdővel takart volt a szóban forgó magánterület.

Az ügyben egy hónapja érdeklődtünk a városházán, de az önkormányzat sajtóosztálya nem válaszolt a megkeresésünkre, majd pedig Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület elnöke tett fel kérdést a tarvágással kapcsolatban. Megemlítette, hogy korábban Péterffy Attila polgármester a pécsi hőerőmű vezérigazgatójaként hozott olyan döntéseket, amik előidézték a fakivágásokat, s „éppen ezért adódik is a kérdés, hogy további gazdagodás része az, hogy most éppen a Mecseken, a tettyei kutyafuttató körül aprítják a fát”?

Péterffy akkor azt mondta, hogy az erőműben nem vágtak fát, de „a tettyei kutyafuttató ügyében fogalmam nincs, hogy megint milyen sületlenségekre szeretne rákérdezni” Kővári. Aztán a városi propagandalappal megíratták, hogy „akár provokatívnak is nevezhető” Kővári kérdése, és szerintük „ügyet próbált csinálni” akkor is, amikor a Mandulás kempingbe tervezett luxuslakópark ellen tiltakozott. (Ez volt az a terület, ami az MSZP-s oligarcha, Puch László érdekkörébe tartozott és egy, a Zuschlag-perben elítélt személy vezette a kempinget birtokló vállalatot.)

Ilyen előzmények után Péterffy azt állította a tettyei magánterületen történt tarvágásról, hogy

 a tulajdonos megbízásából történt a bozót és a faállomány letermelése, amely a törzs körmérete alapján engedély nélkül volt végezhető. Az ingatlanok beépítetlen területek, és nem is állnak természeti védelem alatt.

 Péterffy egyébként azt is megismételte, amit lapunk már korábban megírt, hogy a terület rekreációs övezetbe tartozik, s ugyan lakópark nem, de szálláshely, vagy vendéglátóhely még épülhet itt.

Munkatársunk rákérdezett arra újra – immár közérdekű adatigényléssel –, hogy mégis milyen „törzskörméret” az, ami után nem kell engedély, illetve a tettyei tarvágást ellenőrizték-e, hogy ott minden szabályosan történt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!