Már készül Pécs

2023.04.16. 14:43

Tour de Hongrie: önkéntes diákok is védik a bringásokat

Bő három hét múlva Pécsre ér a Tour de Hongrie kerékpáros körverseny rangos mezőnye. A város életét május 12-én kétségkívül felbolygató esemény sikerese lebonyolításához több százas nagyságrendű szervezőgárda, köztük rengeteg önkéntes segítő is szükséges.

Sz.Zs.

Fotó: Bujdos Tibor

Egy ennél hosszabb cikk is kevés lenne még csak címszavakban felsorolni is, mekkora háttérszervezést igényel egy ilyen nagyságrendű, ráadásul az országutakon, lakott területeken áthaladó verseny biztonságos lebonyolítása. A főszervező Vuelta Sportiroda, illetve a Pécsett hozzá csatlakozó PSN Zrt. igazi profik ebben, ám akad egy sor olyan kiegészítő feladat, amelyet a világ minden hasonló eseményén önkéntes segítőkkel tudnak csak elvégezni. 

Már a napokban esedékes a verseny teljes pécsi útvonala mellett fekvő – főként autóbejáróval rendelkező – ingatlanok végig-szórólapozása, amellyel a május 12-es közlekedési korlátozásokra (magyarán, a rendőrségi lezárás ideje alatt saját ingatlanjáról sem hajthat ki-be gépjárművel senki) hívják föl jó előre az ott lakók, vagy ott működő cégek figyelmét. Ugyanezekhez a kapubejárókhoz a kerékpárosok áthaladásakor is kötődik fontos munka – nem biztos ugyanis, hogy mindenki elolvassa vagy komolyan veszi a szórólapok kéréseit.

A rendőrség az összes útkereszteződést, fontosabb közlekedési csomópontot biztosítja ugyan, ám a több kilométernyi út melletti minden egyes ingatlanbejáróhoz már nem jut rendőr. Itt segédkeznek a polgárőrökkel karöltve önkéntesek, elsősorban a PSN által szervezett közösségi szolgálatos, 16 évesnél idősebb középiskolások – utóbbiak, akár egész osztályok jelentkezését már várja is a város sportcége (az [email protected] e-mail-címen).

Emellett további őrzési és hostessfeladatokat is vállalhatnak a jelentkezők. 

Árkád-kiállítás, városi vonulás 

A PSN Zrt. az összes pécsi iskolától kérte, hogy tanítási szünettel, vagy rövidített órákkal segítse a május 12-ei városi közlekedés csökkentését – egyben lehetőséget teremtve a diákságnak a versenyzők, közte a magyar válogatott biztatására is. A PSN közös „városi gurulást” is szervez péntek délelőttre, amely során a város három különböző pontjáról (pontos útvonalak hamarosan) együtt kerekezhetnek be a Széchenyi tér környékére, akik a belvárosi szakaszon buzdítanák a profikat. Április 24–30. között pedig az Árkád-aulában lesz látható egy interaktív kerékpáros-kiállítás. (A pécsi szakaszra vonatkozó teljes útlezárási tervet lásd ITT!)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!