Szól a jazz, a harmonika

2023.04.02. 16:28

Új Halász Judit-dalok, újra hangolt Hendrix-futamok is hallhatók

Egy hónap alatt másfél tucat igen színvonalas koncert lesz Pécsett. Gyakorlatilag két helyszínen, a Zsolnay Negyedben és a Kodály Központban, ahol jazz, folk, pop, blues valamint klasszikusok is találhatók a programban, az előadólista pedig egészen pazar.

M.B.E.

Fotó: Cseh Gábor

A Mesterbérlet következő előadásával, egy 300 éve előadatlan passióval, G. H. Stölzel művével indul a Kodály Központban az áprilisi „zenevonat”, 5-én az Orfeo Zenekar és Purcell Kórus előadásával. A Negyedben másnap vidám jazz szól: a Metronóm Jazz Klub keretében Tóth Viktor – Right on! zenekarának műsora az E78-ban hallható. A többszörös Év Jazz-zenésze ezúttal is hoz egy kuriózum tagot. Korábban ő vezette be csodagyerekként a hazai jazzmuzsikába Hodek Dávid dobost, most pedig a testvére, a 13 esztendős Hodek Áron basszusgitáros is érkezik. 

Ugyancsak 6-án, vagyis csütörtökön a Kodály Központban az oratóriumok egyik leghíresebbjét, Haydntól A teremtést hallhatjuk a Pannon Filharmonikusok húsvéti ünnepi hangversenyeként – szólóénekesekkel, a Fesztiválkórussal, Vass András vezényletével. 

Ha pedig a könnyűzene csodagyerekei, így kezdte egykor a bluesban a pályáját Tommy Katona gitáros is, aki 9 esztendősen már saját bluesdalt írt a pécsi PMD-nek, aztán két évvel később maga is beszállt gitározni a csapatba. A Dallasban aktív bluesgitáros és a Texas Flood az E78-ban újrahangolt Stevie Ray Vaughan, Jimi Hendrix, BB King számokat is játszik április 12-én.

Ugyanitt 13-án folkzene szól, a Zsolnay Táncházban Bergics Andris és barátai moldvai népzenét muzsikálnak. Egy napra rá 14-én pedig a Kowalsky meg a Vega dübörög az E78-ban. 

Eközben pénteken és szombatonként a Pécsi Est Caféban is pörög a klubzene, ebből a csomagból leginkább az április 15-i Anna And The Barbies koncertet érdemes kiemelni (vendég: Grabovski). Szintén 15-én lesz a Kodály Központban kicsiknek és kicsit nagyobbaknak Csigaház és Babzsák, míg este a nagyteremben Mozart Così fan tutte vígoperájából a PTE Művészeti Kar magánénekes tanszaka ad egy órás összeállítást.

A popzenére ültetett versek következnek 16-án egy igazi etalonnal, Halász Judittal – A vitéz, a kalóz, meg a nagymama című új lemezét mutatja be a művésznő. 

Már a Negyedben hallható a következő zenés program: a Liszt Ferenc Hangversenyteremben 19-én kamarakoncertet ad  Biljana Gorunovic zongoraművész, az Újvidéki Egyetem Művészeti Akadémiájának professzora,  aki szólistaként játszott már szinte minden országban a kontinensen, s ezúttal Pécsre Chopin darabokkal jelentkezik. 

Kamarakoncert lesz 20-án a Kodály Központban is, a Művészbejáró IV. műsorban a Pannon Filharmonikusok 29 művésze ad elő hét kompozíciót.

Ritkán hallható muzsika szól 21-én ugyanitt: Orosz Zoltán harmónikaművész és barátai (akik közt Borbély Mihály és Horváth Kornél Kossuth-díjas, Lattmann Béla pedig a jazz és a pop legendás alakja) adnak lemezbemutató koncertet. Lesz itt népdalfeldolgozás saját hangszerelésben, felcsendül francia sanzon, baszk fandangó, argentin tangó, világzene, jazz és filmzene is.

Az E78-ban 22-én a beck@grecsó is új lemezzel érkezik Hoztunk valamit magunkból címmel. A 30Y-os Beck Zoltán és a kortárs író Grecsó Krisztián összecsiszolt dalai sok meglepetést tartogatnak. 

Végül a Kodály Központban két rendkívüli szimfonikus hangverseny zárja a hónapot. Ugyancsak a Mesterbérlet keretében a Filharmónia Magyarország szervezésében 24-én a Budapesti Fesztiválzenekar lép fel, s a világ egyik legnépszerűbb komolyzenei darabjában, Mendelssohn e-moll hegedűversenyében Guy Braunsteintől hallhatjuk a szólót, a zenekart pedig Daniel Oren vezényli. Aztán 27-én a Pannon Filharmonikusok Páratlan Bartók portrét mutatnak be, melynek során Bartók Béla I. és II. hegedűversenyét Baráti Kristóf játssza el, de elhangzik Bartók I. és II. rapszódiája is, a zenekart pedig Bogányi Tibor dirigálja.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!